Språkrådet positiv til bruk av gamle fylkesnavn

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, håper å kunne skru ned skiltet med Viken fylke, som nettopp er kommet opp, ved en eventuell valgseier i 2021. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, håper å kunne skru ned skiltet med Viken fylke, som nettopp er kommet opp, ved en eventuell valgseier i 2021. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norge har fått mange nye fylkesnavn fra årsskiftet, men Språkrådet mener det fortsatt er fritt fram å bruke gamle navn på geografiske områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Trønder-Avisa som kan komme med en gladnyhet til alle trøndere som ikke ser på seg selv som kun trøndere, men som nordtrønder eller midttrønder eller sørtrønder for den saks skyld.

Trøndelag var tidligere ute enn landet for øvrig, og ble ett fylke allerede fra 1. januar 2018.

Aktuelt: Vedum-varsel: Vil demontere Viken

Ifølge avisa er det mange som mener at det kun er de nye begrepene som skal benyttes, men der trår Språkrådet til og beroliger. Det er helt greit å bruke de gamle begrepene så lenge man snakker om de geografiske områdene.

– Det er fullt mulig å bruke Nord-Trøndelag som navn på det geografiske området som tidligere var Nord-Trøndelag fylke. Og det selv om fylket i dag er fusjonert med tidligere Sør-Trøndelag fylke til et administrativt område som bærer navnet Trøndelag, sier seksjonssjef Daniel Gusfre Ims i Språkrådet.

Fakta om de nye fylkene:

* Viken fylke (Akershus, Buskerud og Østfold)

* Oslo fylke

* Innlandet fylke (Hedmark og Oppland)

* Vestfold og Telemark fylke (Vestfold og Telemark)

* Agder fylke (Aust-Agder og Vest-Agder)

* Rogaland fylke

* Vestland fylke (Hordaland og Sogn og Fjordane)

* Møre og Romsdal fylke

* Trøndelag fylke (Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag, alt slått sammen fra 1. januar 2018)

* Nordland fylke

* Troms og Finnmark fylke (Troms og Finnmark)

Ims tror mange av de gamle fylkesnavnene vil leve videre som områdenavn, og nevner som eksempel Sunnmøre og Nordmøre og både Ryfylke, Haugalandet, Jæren og Dalane i Rogaland.

– Folk i Østfold diskuterer nå om de fortsatt kan kalle seg østfoldinger. Det er typisk at dette spørsmålet kommer fra Østfold. Og svaret er ja. De kan kalle seg østfoldinger, fordi de er fra et geografisk område som fortsatt kan benevnes Østfold, sier Ims, som er litt mer i tvil om hva folk i Akershus og Buskerud kan benevnes som.

Personvernpolicy