Trolig avgjørelse om Y-blokka før jul

Y-blokka i regjeringskvartalet med Picasso-verket «Fiskerne» integrert i fasaden. Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune har gitt tillatelse til riving av bygget, men ønsker egentlig å bevare det. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Y-blokka i regjeringskvartalet med Picasso-verket «Fiskerne» integrert i fasaden. Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune har gitt tillatelse til riving av bygget, men ønsker egentlig å bevare det. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil trolig komme med sin vurdering av Y-blokka før jul og ber Statsbygg vente med riving.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ga plan- og bygningsetaten i Oslo tillatelse til riving av Y-blokka. Samtidig ba de Statsbygg vente med riving inntil Kommunal- og moderniseringsdepartementet er ferdig med sin behandling av en omgjøringsbegjæring i saken.

Det kan trolig skje de i løpet av de nærmeste dagene, får Dagsavisen opplyst av statssekretær Lars Jacob Hiim (H).

– Departementet tar sikte på å ferdigbehandle saken før jul, skriver sekretæren i en epost. Samtidig ber han om at bygget får stå inntil en avgjørelse er tatt.

– Departementet forventer at Statsbygg avventer departementets behandling av omgjøringsbegjæringen før noe igangsettes, skriver Hiim til avisa.

I november behandlet fylkesmannen i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, klager på rivingsvedtaket fra Fortidsminneforeningen, Norske arkitekters landsforbund og Oslo arkitektforening. Fylkesmannen kom fram til at hun ikke hadde hjemmel til å ta klagene til følge, men ba regjeringen foreta en ny vurdering av de tunge innvendingene som var kommet mot rivingen.

Mæland uttalte samme dag at hun mente det ikke var kommet noen nye momenter som tilsa noen ny vurdering i saken. I slutten av november ble det klart at departementet likevel vurderer «nye momenter» som er spilt inn i forbindelse med rivingssaken.

Søknaden fra Statsbygg omfatter riving av Y-blokka med to underetasjer, samt utvendig trapp og lokk over Hospitsgata. Arealet som skal rives, er på 21.750 kvadratmeter.

Personvernpolicy