Et av kunsthistoriens store mysterier kan være løst

Video: En gartner kan ha løst et av kunsthistoriens store mysterier.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gartner på et galleri i Italia snublet tilfeldigvis over Klimts stjålne skjønnhet, som forsvant på mystisk vis i 1997.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen vet helt sikkert hvordan eller når det dyrebare Klimt-maleriet ble borte. Men den 18. februar 1997 oppdaget ansatte på et kunstmuseum i den norditalienske byen Pacenza at et av galleriets mesterverk var borte.

Maleriet var Gustav Klimts «Portrett av en kvinne», og til de ansattes store skrekk var både original og kopi sporløst forsvunnet.

Etter hvert antok man at tyven eller tyvene hadde klart å fiske maleriet opp og ut fra sin plass med et fiskesnøre og en krok. I senere analyser gikk man imidlertid vekk fra den teorien. Bildet var rett og slett for stort til å kunne gå gjennom loftsvinduet.

Nå kan mysteriet være løst, skriver nyhetsbyrået AP.

Ble funnet av en gartner

Nesten 23 år etter at «Portrett av en kvinne» ble borte, kan en gartner på det italienske kunstmuseet Ricci Oddi ha snublet over bildet tilfeldig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nyhetsbyrået oppdaget han et metallpanel mens han fjernet eføy fra veggene på museet. Bak metallpanelet fant han en bag i et hulrom i veggene.

Inni bagen fant man det som ser ut til å være det berømte Klimt-portrettet som forsvant i februar 1997. Dermed kan et av kunsthistoriens store mysterier være løst.

Politisjef i Piacenza, Pietro Ostuni, sier til AP at maleriet nå blir oppbevart på et sikkert sted i påvente av at eksperter gjør sine undersøkelser for å fastslå om det virkelig er det originale bildet eller en kopi.

Lokalavisen Piacenza Sera siterer imidlertid ansatte på galleriet som forteller at baksiden av lerretet har gamle stempel som stammer fra tidligere utstillinger, noe som kan være en indikasjon på at det virkelig er det originale Klimt-maleriet som har dukket opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Monet-maleri solgt for 968 millioner kroner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilde malt på bilde

«Portrett av en kvinne» ble malt av Gustav Klimt i 1916 eller 1917 og ble kjøpt av galleri Ricci Oddi i 1925. Hvem kvinnen på bildet skulle forestille skjønte man først i 1996, da en 18 år gammel kvinnelig kunststudent i Italia tittet i en bok om Klimts arbeider og leste om et portrett som sist ble sett i tyske Dresden i 1912.

I en artikkel i danske Jyllands-Posten fortelles den fascinerende historien om den unge studenten som tilfeldigvis oppdaget at portrettet i Dresden hadde en slående likhet med kvinnen hun selv hadde sett utallige ganger på Ricci Oddi-museet.

Studenten undersøkte de to portrettene grundig og fant ut at de to maleriene var identiske, bortsett fra at kvinnen på det ene maleriet hadde hatt og skjerf og den andre kvinnen ikke.

Les også: Midt i et stappfullt museum stjeler han kunstverket

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da eksperter brukte røntgenanalyse på bildet som hang i det italienske galleriet fant man ut at Klimt hadde malt det over sitt tidligere portrett. Dermed konkluderte ekspertene også at det originale portrettet forestilte en kvinne fra Wien som Klimt var svært forelsket i.

Da hun plutselig døde, valgte han å fortrenge minnene og malte etter hvert over det.

Den nyoppdagede historien gjorde portrettet enda mer berømt og populært - inntil det plutselig ble borte i februar 1997.

Les også: Stjålet Picasso-maleri kan være funnet i Romania