Ukrainsk filmskaper fikk overrakt Sakharov-prisen

Oleg Sentsov (t.v.) kunne tirsdag endelig motta Sakharov-prisen fra EU-parlamentets president David Sassoli. Sentsov satt fengslet i Russland da han ble tildelt prisen i fjor.
Oleg Sentsov (t.v.) kunne tirsdag endelig motta Sakharov-prisen fra EU-parlamentets president David Sassoli. Sentsov satt fengslet i Russland da han ble tildelt prisen i fjor. Foto: Jean-francois Badias / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsov kunne mandag endelig motta Sakharov-prisen, som han ble tildelt mens han satt i russisk fengsel i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du har stått ved dine prinsipper og din overbevisning, og den høye prisen du betalte for det var friheten din, sa EU-parlamentets president David Sassoli til Sentsov. Han hyllet også motet til andre frihetsforkjempere som har sagt fra om menneskerettsbrudd. Menneskerettighetsprisen deles ut av EU-parlamentet, og overrekkelsen skjedde i Strasbourg tirsdag.

I 2015 ble Sentsov dømt til 20 års fengsel i Russland for å planlegge terror mot det russiske styret på Krim-halvøya. EU-parlamentet mener han i realiteten var en politisk fange. Mens Sentsov satt fengslet, sultestreiket han med krav om at alle ukrainske politiske fanger i Russland møtte løslates.

Sentsov ble løslatt i forbindelse med en fangeutveksling mellom Russland og Ukraina i september.

– Det er en stor ære og et stort ansvar å få denne prisen. Jeg tar den imot, ikke som en personlig utmerkelse, men som en pris til alle ukrainske politiske fanger som har sittet i russiske fengsler og til alle dem som fortsatt sitter der, sa Sentsov i sin takketale.

Prisen på 50.000 euro er oppkalt etter den sovjetiske dissidenten Andrej Sakharov.