Flere land bruker sosiale medier til påvirkning og overvåking

Organisasjonen Freedom House skriver i sin årlige rapport at blant 65 land er det avdekket at det i minst 40 av dem er brukt avanserte overvåkingsprogrammer på sosiale medier. Illustrasjonsfoto: Ulf Nygaard / NTB scanpix
Organisasjonen Freedom House skriver i sin årlige rapport at blant 65 land er det avdekket at det i minst 40 av dem er brukt avanserte overvåkingsprogrammer på sosiale medier. Illustrasjonsfoto: Ulf Nygaard / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere land bruker sosiale medier på internett til å overvåke og påvirke innbyggerne og til å manipulere valg, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen Freedom House skriver i sin årlige rapport at blant 65 land er det avdekket at det i minst 40 av dem er brukt avanserte overvåkingsprogrammer på sosiale medier.

– Mange regjeringer har oppdaget at propaganda virker bedre på sosiale medier enn sensur, sier president Mike Abramowitz i Freedom House.

For niende året på rad blir det organisasjonen kaller «global frihet» mindre på internett. I mange land kuttes rett og slett tilgangen til nettet, andre bruker propaganda og desinformasjon i stor skala.

Kina verst

I 33 av de 65 landene i undersøkelsen er friheten på nett innskrenket sammenlignet med året før.

Kina er ranket som landet som i størst grad begrenser frihet på internett. I forbindelse med demonstrasjonene i Hongkong har regjeringen i Beijing trappet opp overvåkingen og kontrollen. Også i forbindelse med 30-årsmarkeringen av opprøret på Den himmelske freds plass ble kontrollen på nett skjerpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også USA nevnes spesielt i rapporten.

– Amerikanske justis- og immigrasjonsmyndigheter økte sin overvåking av unngår tilsyn, åpenhet og ansvarlighet som kan innskrenke deres handlinger, sier Freedom House.

Utsatt for vold

– Tjenestemenn overvåket i økende grad sosiale medier og gjennomførte ulovlige søk på reisendes elektroniske enheter for å innhente informasjon om lovlige aktiviteter som fredelige protester og kritisk rapportering, står det videre.

I 47 av de undersøkte landene var enkeltpersoner arrestert for politiske, sosiale eller religiøse uttalelser på internett. I 31 av dem var mennesker blitt utsatt for fysisk vold på grunn av sin aktivitet på nettet.