Ny bok: En svekket kong Haakon nektet å si fra seg tronen

En jublende folkemasse på Honnørbryggen ønsket kongefamilien velkommen tilbake til Norge 7. juni 1945. Fra venstre kong Haakon, kronprinsesse Märtha, prins Harald og kronprins Olav. Hjemkomsten var det absolutte høydepunktet i kong Haakons regenttid, ifølge en ny bok.
En jublende folkemasse på Honnørbryggen ønsket kongefamilien velkommen tilbake til Norge 7. juni 1945. Fra venstre kong Haakon, kronprinsesse Märtha, prins Harald og kronprins Olav. Hjemkomsten var det absolutte høydepunktet i kong Haakons regenttid, ifølge en ny bok. Foto: Scanpix / NTB scanpix

Kong Haakon kjempet innbitt mot press for at han skulle abdisere de siste årene av sitt liv, kommer det fram i Tor Bomann-Larsens åttende bok om kongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 20 år har Tor Bomann-Larsen fordypet seg i kong Haakon og dronning Mauds liv. Tirsdag ble det åttende og siste bindet i serien «Haakon og Maud» lansert i Dronning Sonjas kunststall bak Slottet i Oslo.

Boken med tittelen «Kongen» tar for seg tiden fra kong Haakons hjemkomst i 1945 – det absolutte høydepunktet i hans regenttid – til de siste årene i hans liv som ble preget av helseproblemer og tragedie for kongefamilien.

Hjem i triumf

– Knapt noe sted i verden har en konge stått høyere, sier Bomann-Larsen om kongefamiliens hjemkomst til Norge 7. juni 1945.

I boken beskrives det hvordan hele Oslo var forvandlet til en scene, det var investert i scenografi. Nær en halv million nordmenn hadde presset seg inn i Oslo sentrum for å ta imot kongefamilien.

– Så viktig var det å løfte kongen for folket, for det var et folk som hadde dårlig samvittighet, som hadde bedt kongen om å abdisere bare fem år tidligere. Nå skulle folket speile seg i kongens storhet, han som hadde stått for motstand fra dag én fra sitt eksil, fortalte Bomann-Larsen under lanseringen.

Boken viser hvordan kongen hadde en enormt sterk posisjon i etterkrigstiden, og hvordan han også ønsket å spille en viktig rolle i norsk politikk i etterkrigsårene. Blant annet ved å insistere på at kommunistene, som hadde vært sentrale i den norske krigsmotstanden, ble tatt inn i den første norske samlingsregjeringen.

Presset etter fall

Boken tar også for seg de vanskelige siste årene før kong Haakons død i 1957. Tragedien rammet kongefamilien i 1954 da kronprinsesse Märtha døde etter mange år med helseproblemer. Ett drøyt å senere faller kong Haakon på badegulvet og brekker lårhalsen. Han kom seg aldri på beina igjen og kom aldri tilbake i gjerningen.

– Jeg velger å stille spørsmål om kongen ble feilbehandlet, sier Bomann-Larsen.

Han mener det ble en psykologisk sperre for Haakon å skulle regjere fra en rullestol. Han var krigskongen, lederen av hæren og ville kun lede sitt folk oppreist.

Etter hvert økte presset for at han skulle abdisere. Presset kom både fra medisinsk hold og fra statsminister Einar Gerhardsen og regjeringen. Det gjorde kongen bare mer innbitt på at han skulle bli sittende til sin død.

Sett fra ettertiden, var det trolig et klokt valg av kongen, mener Bomann-Larsen.

– Jeg tror kong Haakon var blitt for stor til å abdisere, han var blitt et for stort symbol. Og det ville gjort kong Olav mindre hvis Haakon skulle sittet der i bakgrunnen som en overkonge. Det ville blitt veldig vanskelig, og det tror jeg han skjønte, sier forfatteren til NTB.

Blir TV-serie

Etter 20 år med daglig jakt gjennom støvete dagbøker og i arkiver er Bomann-Larsen klar til å sette strek. Det er ikke aktuelt å fortsette å nøste videre oppover i den kongelige arverekken, fastslår han.

I boken takker han Slottet og kong Harald for en åpenhetskultur han mener er helt unik blant Europas monarkier.

Over 4.000 sider og 1,5 millioner ord har det til sammen blitt om danskeprinsen som ble valgt til Norges konge ved unionsoppløsningen i 1905. Det er dermed både norgeshistoriens og europeisk litteraturhistories største biografiske verk, ifølge forlaget.

Det er også planlagt et TV-drama basert på bøkene, som produksjonsselskapet Nordisk Film har opsjon på.

Personvernpolicy