Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo

Seyran Ates tildeles UiOs menneskerettighetspris for 2019. Prisen deles ut 5. desember.
Seyran Ates tildeles UiOs menneskerettighetspris for 2019. Prisen deles ut 5. desember. Foto: Julius Matuschik / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med fare for eget liv har den tyske juristen og imamen Seyran Ates kjempet for kvinners rettigheter. Nå hedres hun med pris av Universitetet i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enkelte menneskers grenseløse mot imponerer, og Seyran Ates er ett av dem. Hun viser en imponerende sterk vilje til å beskytte og kjempe for universelle verdier og menneskerettigheter, på bekostning av sin egen personlige frihet og med fare for sitt eget liv, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo om tildelingen av UiOs menneskerettspris.

Ates er født i Tyrkia, men har bodd i Tyskland siden hun var barn. Hun er utdannet jurist og har kjempet for lovgiving som beskytter mot tvangsekteskap. Hun har også skrevet en bok der hun tar til orde for «seksuell revolusjon» innen islam. I 2017 grunnla hun Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin, der menn og kvinner kan be side om side.

Menneskerettighetsprisen deles ut 5. desember i forbindelse med arrangementet Oslo Peace Days. Det er UiOs styre som deler ut prisen.