Kronprinsesse Mary «forfremmet» av svigermor

Prins Christian og kronprinsesse Mary forlater Slottskapellet etter gudstjenesten i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon i august. Mary er nå offisielt utnevnt til riksforstander i Danmark. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Prins Christian og kronprinsesse Mary forlater Slottskapellet etter gudstjenesten i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon i august. Mary er nå offisielt utnevnt til riksforstander i Danmark. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprinsesse Mary ble onsdag utnevnt til dansk riksforstander av dronning Margrethe. Det innebærer at hun nå kan være stedfortreder for dronningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når dronningen er fraværende, kan oppgaven som statsoverhode nå ivaretas av kronprins Frederik, som er regent, eller av prins Joachim, prinsesse Benedikte og nå også av kronprinsesse Mary som riksforstandere, heter det i en melding fra det danske slottet onsdag.

Med sin nyutnevnelse er den danske kronprinsessen altså likestilt med dronningens sønn og dronningens søster. De kan alle være stedfortredere for snart 80 år gamle Margrethe i perioder der dronningen for eksempel er i utlandet og kronprins Frederik av en eller annen grunn ikke kan steppe inn som regent.

Som i Norge, er det vanligvis regenten som tar over i Danmark. I Norge omtaler vi for øvrig kronprins Haakon som «kronprinsregent» når han opptrer i rollen som statsoverhode i kong Haralds fravær.

Utnevnte regenter og riksforstandere kan tre inn midlertidig når regjeringsoverhodet i en stat er bortreist, eller i tilfeller der vedkommende er mindreårig, syk eller fraværende.