Barn blir hetende Pike og Gutt – Skattetaten forklarerAgnes Kittelsens mann fortviler: – Jeg står som gift, men uten datter, og hun står som ugift, men med datter

Skuespillerinne Agnes Kittelsen med sin ektemann, musiker Lars Winnerbäck foran Klingenberg kino. Bildet ble tatt i 2017.
Skuespillerinne Agnes Kittelsen med sin ektemann, musiker Lars Winnerbäck foran Klingenberg kino. Bildet ble tatt i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et ublidt møte med det nordiske byråkratiet skal ha ført både til manglende farskap og administrativ navngiving av datteren til Agnes Kittelsens og Lars Winnerbäck.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske skuespilleren Agnes Kittelsen (39) og den svenske musikeren Lars Winnerbäck (43) giftet seg i Stockholm i 2016, men registrerte ikke ekteskapet sitt i Norge.

Den 7. mars i år fikk de en datter. Til sammen skal dette ha skapt full forvirring i det nordiske byråkratiet. Nå står kun Kittelsen som forsørger, i tillegg til at de ikke får registrert navnet på datteren.

– Jeg står som gift, men uten datter og hun står som ugift, men med datter, forteller Winnerbäck til det nye svenske humorprogrammet «Luuk & Hallberg» på SVT.

Han skal ha prøvd å ordne opp i det gjennom svenske skattemyndigheter, uten hell.

– Så nå har den norske staten gitt vår datter et navn. Fordi de pleier å gjøre det etter et halvt år når de ikke har fått et. Vi har gjort det mange ganger, men det har liksom ikke gått gjennom. Så nå heter hun «Pike» Kittelsen, forteller Winnerbäck, ifølge Expressen.se.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har vel ikke skjedd siden unionsoppløsingen

Winnerbäck sier at fra norsk side er han blitt spurt om hvorfor han ikke har norsk personnummer, men han har fått nok av papirmølla. Han stiller seg undrende til hvorfor skal alt være så vanskelig.

– Det at en fra Sverige og Norge gifter seg har vel ikke skjedd siden unionsoppløsningen, spøker han.

ABC Nyheter har ikke klart å verifisere opplysningene fra Lars Winnerbäck, og har ikke lyktes å få Agnes Kittelsen i tale. Men Skatteetaten kan uttale seg på generelt grunnlag. De sier at ja, man må nok registrere ekteskapet i Folkeregisteret i Norge, selv om man gifter seg hos «söta bror».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vanligvis dokumenteres dette med legalisert vigselsattest fra myndighetene i det landet man har giftet seg i. For vigsel i Sverige vil vi godta stemplet og underskrevet utskrift fra Skatteverket, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ernst Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Metallica-vokalist innlagt på rehabiliter ing

Personlig frammøte

Når det gjelder farskap, så sier barnelovens § 4 at dersom mor ikke er registrert gift, så må farskapet registreres gjennom personlig frammøte hos diverse alternative myndigheter eller i fødselsmeldingen.

Det skal ikke være noe problem å navngi barnet. Den med foreldreansvar kan gjøre det – med mindre navnet er beskyttet.

– Da må man ha nødvendig tilknytning til navnet. Gitt at det ønskes fars beskyttede etternavn, må far følgelig være registrert på barnet før man har nødvendig tilknytning, sier Larsen.

Navnetvang

Barnet «skal» navngis innen seks måneder, ifølge navnelovens § 2. Får ikke barnet navn, føres det opp med mors etternavn og «Pike» eller «Gutt» som administrativt «fornavn».

I teorien risikerer man også anmeldelse, dersom man ikke svarer på Skatteetatens purringer om navn. Men det praktiseres ikke per i dag, sier Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men med et barn uten registrert navn, vil utfordringene stå i kø etterhvert, for eksempel ved søknad av pass, advarer han.

Retter opp

Alle disse forviklingene skal kunne fikses hvis Skatteverket har opplysningene, sier han.

– Stadig kommer opplysningene til oss i «feil» rekkefølge og vi retter opp. Både så vigsel blir registrert, eventuelle barn får to foreldre og at foreldreansvaret blir riktig. Hvis vi får informasjonen om vigsel først, vil alt gå automatisk på bakgrunn av lovverket.