Glemt mesterverk funnet på fransk kjøkken: – Dette er en bit av kunsthistorien

Hør den franske eksperten fortelle om det unike maleri-funnet i videoen over.

Det gamle maleriet hang få centimetere fra komfyren på et kjøkken i Nord-Frankrike, og kan være verdt over 60 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en stor oppdagelse for kunsthistorien. Jeg sier ofte at kunsthistorien er et stort puslespill, men at det mangler noen puslespillbiter, og vi har nå funnet en bit med dette bildet. Dette verket passer perfekt i puslespillet vi ønsker å fullføre, sier en engasjert Stephane Pinta til nyhetsbyrået AP.

Han er fransk kunstekspert og kikker bort på den 24 x 20 centimeter store bildet malt på treverk.

Ved hjelp av infrarødt lys har eksperter stadfestet at dette er et originalt verk fra den italienske maleren Cimabue (1240-1302). Trolig er bildet malt mellom 1270-1280, og ble dermed ferdigstilt over 70 år før Notre-Dame-katedralen ifølge eksperten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bildet hang over stekeplata på kjøkkenet i mange år. Lite visste eieren at det var et over 750 år gammelt glemt mesterverk. Foto: REUTERS/Charles Platiau
Bildet hang over stekeplata på kjøkkenet i mange år. Lite visste eieren at det var et over 750 år gammelt glemt mesterverk. Foto: REUTERS/Charles Platiau

Hang på kjøkkenet

Mesterverket ble tilfeldigvis funnet i et hus i byen Compiègne nord i Frankrike da en lokal auksjonarius kikket gjennom huset sammen med eieren på jakt etter noe av verdi.

Da de kom til bildet, som hang få centimetere over komfyren på kjøkkenet, mente eieren at det kun var et gammelt religiøst ikon, trolig uten noe særlig verdi.

– Heldigvis hadde auksjonarius ryggmargsrefleksen til å få bildet sjekket opp, sier Pinta.

Det skal eieren være glad for.

Kan være verd 60 millioner

Et Cimabue-bilde har aldri tidligere blitt solgt på auksjon, så det å prissette det har blitt en utfordring. Det franske auksjonshuset har verdsatt det til mellom 4-6 millioner euro, tilsvarende opp mot 60 millioner norske kroner.

Trolig er maleriet en del av åtte scener som skal vise Jesu siste dager og korsfestelse. Ett av de andre maleriene i serien ble funnet av en britisk aristokrat i Suffolk under en storopprydning og ble i år 2000 gitt til National Gallery i London. Maleriet stammer fra før-renessansen og inspirert av bysantinsk kunst.

Maleriet går under hammeren i Paris 21. oktober.

Personvernpolicy