Anne Grete Preus bisatt fra Uranienborg kirke

Anne Grete Preus bisettels fra Uranienborg kirke torsdag.
Anne Grete Preus bisettels fra Uranienborg kirke torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Venner og kjente tok et siste farvel med den folkekjære sangeren, musikeren og låtskriveren Anne Grete Preus. Fra det offisielle Norge deltok kulturminister Trine Skei Grande.

Artisten Anne Grete Preus ble torsdag bisatt fra Uranienborg kirke i Oslo.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande var blant dem som var til stede ved bisettelsen.

Preus døde natt til søndag 25. august, 62 år gammel, etter lang tids kreftsykdom.

Da Preus fikk platekontrakt med Warner for rundt 30 år siden, var hun blant plateselskapets aller første signeringer. Hun hadde da allerede bak seg en ti år lang karriere, blant annet som frontfigur i bandet Can Can. I løpet av 90-tallet etablerte hun seg som en av våre aller mest folkekjære artister, med låter som Millimeter og Månens elev.

Les også: Artisten Anne Grete Preus er død

Fullsatt kirke

Uranienborg kirke har plass til 650 mennesker og ble fylt til trengsel. Blant dem som var til stede foruten familien og kulturminister Trine Skei Grande (V), var kronprinsesse Mette-Marit.

Artisten Maria Mena sang.

– Det føles alltid godt å gjøre noe når ting er så håpløse som de er. Jeg finner ikke så mye mening i dette. Da er det godt å kunne gjøre noe, sier hun til NTB.

Preus har betydd mye for Mena.

– Hun har vært et forbilde både som låtskriver og musikalsk, og som kvinnelig forbilde i denne bransjen. Og høydemessig. Det er ikke mange av oss. Store, vakre kvinner på mange måter, sier hun.

– En sjelden plante

Også Benedicte Adrian var til stede. Hun og Anne Grete Preus møttes flere ganger i jobbsammenheng, og Adrian sier at hun har hentet mye inspirasjon fra Preus.

– Hun er en av dem jeg har hørt mye på og som virkelig har inspirert meg i det jeg gjør. Dette er veldig vemodig, sier hun.

Artisten Ole Paus var en venn av Preus.

– Vi har mistet en veldig, veldig sjelden plante, en som det bare fantes én av, sier han.

Mye musikk

Musikk fikk en stor plass under bisettelsen. I tillegg til Mena var Herborg Kråkevik og sangere fra Uranienborg Vokalensemble på plass i kirken for å synge.

Venner, musikere og kulturpersonligheter som Sissel Kyrkjebø, Bertine Zetlitz, Mariann Hole og Vetle Lid Larssen hadde også funnet veien til kirken for å delta i den over en time lange bisettelsen som NRK sender et opptak fra i Dagsrevyen torsdag kveld.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært