Anne B. Ragde rammet av hjerneslag

Anne B. Ragde på Oslo Bokfestival 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Anne B. Ragde på Oslo Bokfestival 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Forfatter Anne B. Ragde (61) ble i begynnelsen av juli rammet av hjerneslag, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente forfatteren er nå i ferd med å restitueres, men har fått reiseforbud og streng beskjed om å hvile, opplyser Forlaget Oktober til VG.

Det var den 4. juli i år at Ragde fikk hjerneslag. Et par måneder tidligere var hun ferdig med å skrive sin siste bok om familien Neshov, «Datteren».

– Det har vært en tøff tid siden 4. juli. Det går framover, men dette tar tid. Nå gleder jeg meg vanvittig til at boka kommer ut og skal møte leserne. Det har vært lyspunktet, skriver forfatteren i en epost til avisen.

Romanen «Datteren» er ifølge NTB bare halvannen uke unna, og kommer for salg 6. september.

Hjerneslag

Årlig rammes cirka 12 000 mennesker her i landet av hjerneslag. I de aller fleste tilfellene skyldes hjerneslag en blodpropp, det vil si at en blodåre i hjernen tettes igjen av en levret blodklump. I 10-15 prosent av tilfellene skyldes det en blødning i hjernen, det vil si at en blodåre i hjernen sprekker, skriver Helsenorge.no på sine nettsider.

Disse hendelsene fører til at deler av hjernen får for lite eller ingen tilførsel av oksygen, noe som gjør at hjerneceller dør. De vanligste konsekvensene av hjerneslag er halvsidig lammelse i ansiktet, arm eller bein, og/eller talevansker.

Prognosene for pasienter med hjerneslag har bedret seg dramatisk de siste årene i takt med utvikling av nye og effektive behandlingsmetoder, ifølge nettsiden.

Les også: Grepene som reduserer faren for hjerneslag

– Får snart komme hjem

Forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober vil ikke gå inn på alvorlighetsgraden av hjerneslaget overfor VG, men sier til avisen at Ragde har vært på rekonvalesens i flere uker etter et sykehusopphold. Hun har fått opplyst at Ragde snart får komme hjem.

– Vi kan si at det går fint fremover. Hun har fått på joggesko og trener med den stålviljen hun er kjent for, forteller forlagssjefen til VG.

Les også: Hjerneslagkampanje gir resultater: – Hvis alle lærer dette er det mange liv å redde

SE VIDEO: Rogalands Avis møtte Anne B. Ragde i 2017. Se intervjuet her:

Personvernpolicy