Vikingskipsøket i Østfold har startet

Mandag startet undersøkelsene av Gjellestad-feltet i Halden kommune der arkeologene håper å finne et vikingskip.
Mandag startet undersøkelsene av Gjellestad-feltet i Halden kommune der arkeologene håper å finne et vikingskip. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Arbeidet med å undersøke det mulige funnet av et vikingskip i Østfold begynte i Halden kommune mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er stort å sette i gang, og det blir spennende å se hva som skjer utover uka. Det tar nok ikke mange dager før vi kan støte på noe, sier utgravingsleder og arkeolog Christian Løchsen Rødsrud fra Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

Det er museet og Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune som står bak undersøkelsene av Gjellestad-feltet. Utgravingen avsluttes 6. september.

De tre vikingskipsgravfunnene tidligere her i landet er Gokstadskipet som ble funnet ved Sandefjord i 1880, Osebergskipet som ble funnet ved Tønsberg i 1904, og Tuneskipet som ble funnet ved Fredrikstad i 1867.

Om det faktisk ligger et skip under bakken i Halden, gjenstår å se.

– Vi vet ikke hva vi kommer til å finne, eller hvor godt bevart det er, sier Rødsrud.

Mandag startet arkeologene det to uker lange og møysommelige arbeidet med å filtrere jordet i Østfold i jakten på kulturskatter.

– Det som er viktig for oss nå, er at vi gjør så lite skade som mulig på funnet, samtidig som vi trenger å få ut mer informasjon for å finne ut hva vi skal gjøre videre, sier arkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen.

I fjor undersøkte Norsk institutt for kulturminneforskning jordet i Halden med en georadar som viste omrisset av et skip. Bildene tyder også på at jordet har graver og bosetninger som kan være eldre enn Gjellestadskipet.