Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit

kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus har ferie på landstedet på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus har ferie på landstedet på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke lagt opp til noe offisielt program for kronprinsessen når hun mandag fyller 46 år. Mest sannsynlig blir det privat feiring sammen med familien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med kronprinsen pleier kronprinsesse Mette-Marit å feire fødselsdagen privat. I tillegg til å være bursdagen hennes, er mandagen i år for øvrig en merkedag av andre årsaker: det er første skoledag på prinsesse Ingrid Alexandras nye skole, Uranienborg skole, der 15-åringen begynner i 10. klasse nå fra høsten.

Prinsessen har fra 2014 til 2019 gått på Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua. Når hun kommer til siste år på ungdomsskolen på mandag, flagges det for mamma samme dag.

Aktiv ferie

De siste ukene har kronprinsessen ikke hatt så mange offisielle oppdrag, men hun har vært aktiv på sosiale medier og delt videoer og bilder fra sommerferien på Sørlandet og sykkelturen sin langs Rallarvegen i Sogn og Fjordane med svigerinnen Renate Jonassen Høiby.

Med selvironi har prinsessen lagt ut både bilder av hvor spreke de har vært – og hvor utslitt hun har følt seg på turen. Innleggene heies fram av kjendiser inkludert Harald Rønneberg og en annen svigerinne, prinsesse Märtha Louise, og sistnevntes kjæreste sjaman Durek Verrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konfirmasjon

Framover på det offisielle programmet står det ikke så mye for kronprinsessen, som har hatt langt færre oppgaver etter at hun i fjor fikk konstatert en kronisk lungesykdom, en uvanlig variant av fibrose i lungene, ifølge hennes lege.

Det kommer imidlertid flere feiringer framover, med prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon lørdag 31. august i Slottskapellet som den største. Før det er det søndag 25. august 18 år siden kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit giftet seg i Oslo domkirke.

Fibrosediagnosen ble stilt etter at kronprinsessen i flere år tidvis har hatt helseutfordringer. Det variere hvor aktiv sykdommen er.

– Selv om en slik diagnose i perioder vil legge begrensninger på livet mitt, er jeg glad for at sykdommen er oppdaget så tidlig. Mitt mål er fortsatt å arbeide og delta i offisielt program så mye som mulig, uttalte kronprinsesse Mette-Marit i oktober i fjor, da hun valgte å gå åpent ut med detaljer.