Jødisk leder kritisk til NRK: - Det blir litt sånn «vi beklager at jødene ble lei seg»

Ervin Kohn forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo. Kohn er også 2. nestleder i Antirasistisk Senter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Ervin Kohn forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo. Kohn er også 2. nestleder i Antirasistisk Senter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har vært utrolig provoserende at Charlo Halvorsen så enkelt har avfeid at sketjsen er antisemittisk, sier Ervin Kohn til Kampanje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange har reagert sterkt på NRK Satiriks' video hvor ordet «jødesvin» blir brukt. NRK fjerner nå sketsjen fra sine plattformer, og beklager ordbruken.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK skriver i beklagelsen at intensjonen med sketsjen var å vise at man ikke skal bruke slike ord, men at intensjonen åpenbart ikke var tydelig nok, og at man i arbeidet med sketsjen har undervurdert den historiske betydningen i ordet «jødesvin».

Den mye omtalte og omstridte sketsjen viser en mann som spiller Scrabble mot en ortodoks jøde. Mannen har bokstaver som staver ordet «jødesvin», og mannen kvier seg for å sanke inn poeng for å legge det støtende ordet ned på spillbrettet.

Les også: NRK beklager bruken av ordet «jødesvin» i Satiriks-sketsj

Les også Charlo Halvorsens kommentar: - Vi kan bare skylde på vår egen manglende kunnskap

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sketsjen var antisemittisk

Ervin Kohn er forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, og 2. nestleder i Antirasistisk Senter, og han er ikke fornøyd med beklagelsen fra NRK - selv om han er glad for at det kom en beklagelse.

- Det er fint å beklage, men det som er litt dumt i den beklagelsen, er at det er så fokus på det jødiske samfunnet i Norge. Det blir litt sånn «vi beklager at jødene ble lei seg». Dersom det ikke hadde vært noen jøder i Norge, ville sketsjen fortsatt vært antisemittisk. Vi skal bekjempe antisemittisme for å holde det norske samfunnet friskt, ikke fordi det er synd på jødene. Det er viktig at Charlo Halvorsen beklager at sketsjen var antisemittisk, sier Kohn til Kampanje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kommer beklagelsen for sent?

- For sent og for sent, det er aldri for sent å gjøre noe riktig. De har tatt bort sketsjen.

Han er glad for erkjennelsen om at sketsjen ikke skulle vært publisert, men etterlyser en større bevissthet rundt begrepet antisemittisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man har litt berøringsangst knyttet til antisemittisme i det norske samfunnet, der man ikke anerkjenner eller gjenkjenner antisemittisme. Det blir vanskelig å bekjempe noe man ikke gjenkjenner. Jeg registrerer at Aftenposten på lederplass i dag mener at sketsjen var «smakløs». Men vi har en handlingsplan mot antisemittisme, ikke mot smakløshet.

- Hva tenker du om sketsjen?

- Sketsjen er antisemittisk - det er det jeg tenker om dem. Men det har vært utrolig provoserende at Charlo Halvorsen så enkelt har avfeid at den er antisemittisk, sier Kohn til Kampanje.

Les også: KrF slettet kritisk innlegg om arbeidsavklaringspenger på Facebook

- Erkjenner at det var unødvendig sårende

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK svarer slik på kritikken fra Kohn.

- Jeg vil gjerne understreke at vi ikke beklager fordi noen ble lei seg, men fordi vi selv erkjenner at vi brukte et ord som var unødvendig sårende. Det har en historisk kontekst knyttet til nazi-Tyskland, antisemittisme og Holocaust, og derfor burde vi aldri brukt det i denne sketsjen. Jeg har samtidig forståelse for Ervin Kohns perspektiv, og det ligger selvsagt i NRKs oppdrag å bekjempe både antisemittisme og andre former for rasisme og intoleranse, sier Kalbakk til Kampanje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trekker ikke PFU-klage

Mona Levin trekker ikke sin PFU-klage. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix / NPK) Foto: Berit Roald / NPK
Mona Levin trekker ikke sin PFU-klage. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix / NPK) Foto: Berit Roald / NPK

Journalist og forfatter Mona Levin klaget NRK inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for sketsjen. Hun vil ikke trekke klagen.

– Det tok altfor lang tid før NRK innrømmet det. De har blitt tvunget til det av allmennheten, sier hun.

NRKs klageorgan Kringkastingsrådet har fått nær 400 klager på sketsjen. Klagerne mener sketsjen er antisemittisk og rasistisk, og spesielt er mange er kritiske til bruken av ordet «jødesvin».

– Dette er en sak som har opprørt hele landet, og støtte er kommet fra alle kanter, landsdeler og tilhørigheter. Dette er ikke noe som bare angår oss, men som er kjempeflaut for nasjonen. Det har NRK nå omsider tatt innover seg, sier hun til NTB.

Les også: Én av tre er imot NRK-skatt

Levin sier hun er glad beklagelsen kom, men mener den kom litt sent, og lurer på om beklagelsen får noen følger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er helt i utakt der oppe i NRK. Dette burde ha vært stoppet av en eller annen redaktør lenge før det ble publisert. Komikere skal bryte grenser og strekke dem, men dette var hets og ikke humor.

Nær 400 klager

NRKs klageorgan Kringkastingsrådet har mottatt nær 400 klager etter sketsjen, som ble sendt tirsdag i forrige uke. Det opplyser sekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet til Medier24.

Klagerne mener sketsjen er antisemittisk og rasistisk, og mange er kritiske til bruken av ordet «jødesvin», ifølge Skarrud, som sier det er ganske sjelden kanalen får opp mot 400 klager på én og samme sak.

Artikkelen er først publisert hos Kampanje.com