Vincent van Goghs revolver solgt på auksjon

Denne Lefaucheux-revolveren, som den nederlandske maleren Vincent van Gogh angivelig skjøt seg selv med i en kornåker i juli 1890, ble onsdag solgt for nærmere 1,6 millioner kroner under en auksjon i Paris. Foto: AP / NTB scanpix
Denne Lefaucheux-revolveren, som den nederlandske maleren Vincent van Gogh angivelig skjøt seg selv med i en kornåker i juli 1890, ble onsdag solgt for nærmere 1,6 millioner kroner under en auksjon i Paris. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Revolveren Vincent van Gogh angivelig skjøt seg selv med har fått en ny eier, som la nærmere 1,6 millioner kroner på bordet under en auksjon i Paris onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den rustne Lefaucheux-revolveren, som omtales som «kunstens mest berømte skytevåpen», ble kjøpt av en anonym samler som bød via telefon.

Nederlandske Vincent van Gogh endte sine dager i landsbyen Auvers-sur-Oise nord for Paris 29. juli 1890, der han tilbrakte de siste månedene av livet.

To dager tidligere skjøt han seg selv angivelig i brystet i en kornåker utenfor landsbyen, men overlevde. Såret ble imidlertid betent og legene greide ikke å redde 37-åringens liv.

Revolveren skal ha blitt funnet av en bonde i den samme kornåkeren i 1965, og han ga den til familien til vertshuseieren som i sin tid hadde lånt den til Vincent van Gogh.

Van Gogh Institute i Auvers-sur-Oise avviser imidlertid at revolveren som ble auksjonert bort, var den kunstneren skjøt seg selv med.

– Ingenting tilsier at restene av revolveren formelt er knyttet til van Gogs død, heter det i en uttalelse fra instituttet.

Art Auction, som sto for auksjonen, medgir at det ikke lar seg gjøre å fastslå med sikkerhet at revolveren som ble solgt var den samme som Vincent van Gogh skal ha skutt seg selv med.

Tester har imidlertid vist at revolveren hadde ligget i bakken i omtrent 75 år og av samme kaliber som kulen som ble funnet i maleren.