Filmregissør Knut Andersen er død

Regissør Knut Andersen mottok Æresprisen under Amandapris-utdelingen i Haugesund i 2007. Mandag døde han, 88 år gammel.
Regissør Knut Andersen mottok Æresprisen under Amandapris-utdelingen i Haugesund i 2007. Mandag døde han, 88 år gammel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmregissør Knut Andersen er død, 88 år gammel. Han sto bak Olsenbanden, og regisserte selv suksesser som «Operasjon Løvsprett», «Hurra for Andersens» og «Brent Jord».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke minst er Andersen også kjent for å ha etablert produksjonsselskapet Teamfilm sammen med filmregissør Knut Bohwim, filmfotograf Mattis Mathiesen og komponisten og produsenten Egil Monn-Iversen.

Selskapet sto ikke minst bak de 13 klassiske Olsenbanden-filmene, der Andersen selv regisserte den sjette i serien, «Olsenbandens siste bedrifter, i 1975.

Knut Andersen var født i Harstad i 1931 og etter barndom og oppvekst der, flyttet han til Oslo hvor han skulle bli boende resten av sitt liv.

Derfor var det nok ikke tilfeldig at han regisserte de to filmene «Brent Jord» i 1969 og «Under en steinhimmel» i 1974. Begge filmene handlet om hendelser i andre verdenskrig i Finnmark.

I alt sto Knut Andersen for regien på 14 spillefilmer og fem TV-innspillinger i løpet av sin karriere. Den siste produksjonen han hadde regi på var NRKs serie «Vestavind» i 1995.

Tre ganger ble han hedret for sitt arbeid i norsk filmbransje. I 1976 ble han tildelt Aamot-statuetten og i 1991 Amandakomiteens Gullklapper. I 2007 ble han tildelt Amandakomiteens Ærespris.

Knut Andersen døde i Oslo mandag etter kort tids sykeleie, opplyser familien.