Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse

Direktørene for Cirkus Arnardo og Agora frykter for bransjens eksistens.
Direktørene for Cirkus Arnardo og Agora frykter for bransjens eksistens. Foto: Roland Schgaguler / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to gjenlevende sirkusene i Norge, Arnardo og Agora, frykter for bransjens eksistens. Onsdag møter de i Stortinget for å be om bedre økonomiske kår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Are Arnardo og Jan Ketil Smørdal, direktørene for Cirkus Arnardo og Cirkus Agora, skal onsdag møte stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp).

De to sirkusene sliter begge med økonomien, og er de siste gjenlevende sirkusene i Norge. Merano og Zorba har måttet legge ned driften av mangel på inntekter.

– Det er positivt at vi endelig kan stå sammen om de utfordringer vi i dag møter, og vi er glade for at Silje Hjemdal har takket ja til å møte oss, sier Arnardo.

Smørdal er enig, og understreker at tradisjonelt sirkus står i fare for å forsvinne.

– Jeg setter stor pris på at Arnardo og Agora har funnet sammen, og kan fronte de utfordringene norsk sirkus står overfor. Det haster med å få på plass løsninger. Tradisjonelt sirkus er den eneste kunstformen som ikke mottar noen form for offentlig støtte i Norge, og vi mener våre krav er svært nøkterne, sier Smørdal.

Under møtet på Stortinget vil de hovedsakelig be om lettelse på avgifter for å kunne bedre situasjonen på kort sikt. De trekker blant annet fram utfordringer som økte kostnader til bompenger og ferger, økte drivstoffkostnader – og lang saksbehandlingstid for artister og arbeidere i UDI.