Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene

Norske folkebibliotek vil snart kunne låne ut digitale lydbøker til sine brukere.
Norske folkebibliotek vil snart kunne låne ut digitale lydbøker til sine brukere. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalbiblioteket kan nå legge fram en kjøps- og utlånsmodell for e-lydbøker i bibliotek, etter samtaler med Forleggerforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette betyr at norske folkebibliotek snart vil kunne låne ut digitale lydbøker til sine brukere. Fram til nå har bibliotekene kun unntaksvis kunnet tilby norske digitale lydbøker til sine brukere fordi forlagene har holdt tilbake med å selge e-lydbøker til utlån i bibliotek.

– Jeg er svært glad for at Nasjonalbiblioteket har funnet en modell som Forleggerforeningen stiller seg bak, slik at bibliotekene vil kunne gi brukerne sine et fullverdig lånetilbud, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) i en pressemelding.

Nasjonalbiblioteket har gjennom det siste året hatt flere samtaler og møter med bransjeorganisasjonene for å finne en modell for e-lydbøker i bibliotek som alle kan enes om.

– Vi har lagt vekt på å finne den nødvendige balansen mellom bibliotekenes behov for å kunne tilby digitale medier, og forlagenes behov for å kunne utvikle forretningsmodeller som sikrer inntekter til forfattere og forlag også i framtida, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruken av lydbøker har de siste årene hatt stor utbredelse i den norske befolkningen. Dette har medført en voksende etterspørsel etter lydbøker i bibliotekene.

– Digitale lydbøker er på den ene sida et fantastisk enkelt og viktig tilbud til lånerne, på den andre sida åpner det for en ny type økonomisk risiko for både bibliotekene og forlagene. Det er derfor viktig å se dette som en prøvemodell hvor begge parter høster erfaringer som kan brukes til å videreutvikle tilbudet, sier Sira Myhre.

I Nasjonalmuseets anbefaling til modell for utlån av digitale lydbøker i folkebibliotek kommer det blant annet fram at bibliotekene bør ha tilgang til å kjøpe digitale lydbøker utgitt av norske forlag for å låne dem ut til sine brukere. Det anbefales også at prisen på digitale lydbøker til bibliotekene er den samme som utsalgsprisen på digitale lydbøker i markedet.