Advokater: Seierstad kan bli saksøkt for «To søstre»

Åsne Seierstad fikk i 2016 Brageprisen i klassen sakprosa for To søstre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Åsne Seierstad fikk i 2016 Brageprisen i klassen sakprosa for To søstre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De to norsk-somaliske søstrene som nå er funnet i live i Syria, kan ha grunn til å vurdere søksmål mot forfatter Åsne Seierstad, mener advokater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle mennesker har rett til å beholde sin private korrespondanse og private notater for seg selv, sier advokat Per Danielsen til Klassekampen.

I 2016 ga Åsne Seierstad ut boken «To søstre». Den handler om to søstre fra Bærum som i 2013 reiste til Syria for å slutte seg til IS. Boken er basert på dokumenter Seierstad fikk fra familien. Seierstad har innrømmet at hun ikke innhentet samtykke til publisering fra de to søstrene.

Advokat Per Danielsen er kritisk til fremgangsmåten.

– Her har hun helt klart gått over streken etisk og antakelig rettslig, sier han og understreker samtidig at han ikke har lest boken.

Møttes i retten tidligere

Per Danielsen har tidligere representert familien Rais da de gikk til søksmål Åsne Seierstad for metodene i hennes arbeid som forfatter. I 2007 representerte advokat Danielsen Suraia Rais, som er hustruen til bokhandleren i Kabul, da hun saksøkte forfatteren. Boken «Bokhandleren i Kabul» ble Seierstads store internasjonale gjennombrudd som forfatter.

Tre år senere måtte Seierstad betale kvinnen oppreisning på 125.000 kroner etter en tingrettsdom. Kvinnen tapte senere i lagmannsretten, men anket til høyesterett – hvor saken ble avvist.

I 2014 representerte Danielsen på nytt en klient som gikk til sak mot forfatteren. Denne gangen var bokhandleren Shah Mohammad Rais klienten hans. Igjen går saken nye runder, men i 2015 er det igjen klart at Seierstad vinner mot Danielsen i Høyesterett, da Rais ikke klarer å stille sikkerhet for saksomkostningene.

Unødvendig

Også advokat Carl Bore, som har ført en rekke profilerte injuriesaker for retten, mener deler av materialet som er publisert i «To søstre», er beskyttet av lovens bestemmelser om privatlivets fred.

– Det er vanskelig å se at det er nødvendig å offentliggjøre så omfattende detaljer i disse unge kvinnenes tidligere liv, som barneskolestiler, private notater og lignende, sier han.

Seierstad henviser til forlaget når det gjelder beskyldningene om at hun har gått over streken:

– Vi er meget fornøyde med utgivelsen, og vi er ikke i tvil om at den er i overensstemmelse med norsk rett, sier sjefredaktør Tuva Ørbeck Sørheim i Kagge forlag.

Aktuelt: To norsksomaliske søstre fra Bærum er funnet i live i Syria

Personvernpolicy