Betalte 800 millioner for Koons stålkanin

Jeef Koons skulptur «Rabbit» ble solgt for 91,1 millioner dollar (nesten 800 millioner norske kroner) i natt. Det er rekord for auksjonshuset Christie's i New York. Her er kunstneren og verket samlet i 2009.
Jeef Koons skulptur «Rabbit» ble solgt for 91,1 millioner dollar (nesten 800 millioner norske kroner) i natt. Det er rekord for auksjonshuset Christie's i New York. Her er kunstneren og verket samlet i 2009. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et verk av Jeff Koons, kongen av kitch, satte i natt ny rekord hos auksjonshuset Christie. Det ble betalt nesten 800 millioner norske kroner for stålskulpturen «Rabbit».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge ble popkunstneren Jeff Koons kjent da Astrup Fearnley Museet i Oslo kjøpte porselenskulpturen «Michael Jackson and Bubbles» for 51 millioner kroner i 2001.

Det verket ble omsatt av Sotheby´s i New York, mens det var Christie's som tok hånd om salget av stålskulpturen «Rabbit». Koons skapte kaninien i 1986, mens verket av Jackson og hans ape ble lagd i 1988.

Den skinnende kaninen i rustfritt stål er inspirert av en oppblåsbar barneleke.

Den danske nyhetskanalen DR skriver torsdag at «Rabbit» slo en tidligere rekord fra november i fjor. Da ble maleriet «Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)» av den 81-årige britiske kunstneren David Hockneys, solgt for 90,3 millioner dollar.

Dermed tok Koons tilbake rekordnoteringen. For i 2013 kronet han på omsetningstoppen med verket »Balloon Dog (Orange)» som da ble solgt for 58,4 millioner dollar.

Men selv med ny rekord på Christie's, er det fortsatt et stykke opp til auksjonstoppen. DR skriver at det dyreste verk som noen gang er solgt på en kunstauksjon, er «Salvator Mundi» – lagd av Leonardo da Vinci – og solgt i 2017 for 450 millioner dollar.