At Instagram skjuler likes er bra, men unge vil finne en omvei

Antall likes er et kjent mål for popularitet.
Antall likes er et kjent mål for popularitet. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å skjule det lille røde hjertet vil ikke ta drepen på bekreftelseskulturen, mener Rebecca Nicholson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rebecca Nicholson
Spaltist i The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg pleide å elske Instagram. Den var et fint avbrekk fra familiepolitikken på Facebook og den uforutsigbare gallen på Twitter. Det var rett og slett et hyggelig sted å være. Instagram er fortsatt den eneste sosiale medie-appen jeg bruker på regelmessig basis.

I det siste har jeg imidlertid forsøkt å befri meg selv fra Instagrams overraskende stramme grep.

Av ren vane klikker jeg meg inn på Istagram når jeg har et ledig øyeblikk, selv når jeg sitter på toget uten dekning. I det siste har jeg begynt å lure på hvorfor jeg gjør dette.

Hvorfor fortsetter jeg å titte innom annenhvert minutt når det mest sannsynlig ikke har skjedd noe spennende?

Jeg skammer meg også litt over at jeg bruker så mye tid på noe som ikke bare får meg, men også mange andre, til å føle at de lever utilstrekkelige liv.

Jeg er en relativt trygg voksenperson. Det finnes rikelig med hjerteskjærende bevis på at manipulerte og idealiserte innlegg har enda større påvirkning på yngre mennesker. Instagram er ironisk nok klare over sitt imageproblem, og de er i gang med å teste ut nye måter å ta ansvar for brukernes velferd på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken tester Istagram å skjule antall likes fra alle andre enn den som har lagt ut innlegget. Testene vil blant annet bli kjørt i Canada.

– Vi prøver ut dette fordi vi ønsker at brukerne skal fokusere på bildene og videoene som blir delt. Ikke hvor mange likes de får, opplyste en talsperson for selskapet.

I teorien høres dette ut som en god ide (hvis det er en ting «big tech» er kjent for er det bekymring for brukernes velferd). Å endre det å trykke like til en privat gest i stedet for en offentlig greie, vil gjøre handlingen mer privat og ærlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På denne måten trykker vi like på det vi faktisk liker, ikke det som vi tror vi bør like.

Om for eksempel Taylor Swift hadde lagt ut et bilde som kun fikk to likes, ville du antageligvis begynt å lure på hva slags fæle ting hun hadde gjort for å fortjene dette. Du ville trolig ha vært forsiktig med å like dette bildet, uavhengig av hvor fint det var.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du ikke hadde sett hvor mange andre som hadde likt bildet, og du synes det var et fint blinkskudd av søte katter, ville du trolig ha gitt det et rødt hjerte.

Å fjerne et sammenligningsgrunnlag for popularitet virker som et skritt i riktig retning.

Les kommentaren: Facebook – Frankenstein eller utopia?

Instagrams timing er nok ikke tilfeldig. Like-kulturen er jo tross alt under angrep. I april foreslo britiske myndigheter å begrense informasjon om likes for brukere under 18 år på sosiale medier. Dette dreide seg om å hindre datainnsamling og målrettet annonsering mot unge brukere, ikke om de skadelige effektene ved å sammenligne antall likes.

Likes har blitt så lite verdt at et bilde av et egg har rekorden i flest likes på Instagram.

Instagram-stories (som fungerer på samme måte som Snapchat-stories) har aldri vist antall likes.

Men unge brukere, som trolig er målgruppen for Instagrams nye endring, legger ikke skjul på at de fisker etter likes eller oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fisking etter likes er like naturlig for dem som det er unaturlig for folk over 30 år.

Dette får meg til å tenke tilbake på en Buzzfeed-artikkel fra 2016, en dystopisk ikke-fiksjon som var både sjokkerende og morsom: Lillesøsteren min lærte meg å snappe som ungdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette var riktignok en annen plattform, men likevel samme greia. Hvor mange som hadde sett og kommentert en historie betydde alt. Fikk den ikke nok oppmerksomhet, ble historien slettet.

Å teste ut Instagram uten synlige likes er en liten gest, og langt fra så dramatisk som det virker.

Det vil kun dempe problemet med like-kulturen.

Selv om man gjemmer det lille røde hjertet, vil det ikke ta drepen på bekreftelses-kulturen. Jeg mistenker at brukere som higer etter bekreftelse vil finne andre måter å måle sin egen viktighet på. Kanskje i kommentarfeltet, ved å bruke ord og emjoier som vi fortsatt ikke forstår.

Oversatt av Kathleen Buer/ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited