– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde

<p>NRK får kritikk av postdoktor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Torgeir Uberg Nærland, for en sak om at kunstnerne bak «Ways of seeing» har fått 2,7 millioner kroner i kunstnerstipend.</p><p>Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix</p>
NRK får kritikk av postdoktor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Torgeir Uberg Nærland, for en sak om at kunstnerne bak «Ways of seeing» har fått 2,7 millioner kroner i kunstnerstipend. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nestleder i Kringkastingsrådet mener NRK gikk inn for å skape konflikt i dekningen av «Ways of seeing»-kunstnere.

En nyhetssak om at tre av kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» på Black Box teater i Oslo får Statens kunstnerstipend på til sammen 2,7 millioner kroner, var blant sakene som ble behandlet av Kringkastingsrådet i dag.

Det hadde kommet inn 19 klager på saken «Kunstnerne bak «Ways of seeing» får 2,7 millioner i stipend», som ble publisert på NRK.no 29. mars i år, og mange av dem fra andre kunstnere.

Saken ble fulgt opp med et intervju med Christian Tybring-Gjedde (Frp) med tittelen «- Ingen bør få offentlig støtte for å spre hat» et par timer senere.

Forestillingen «Ways of seeing» viste som kjent et bilde av huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), noe som førte til en anmeldelse fra Waras samboer Laila Bertheussen og en rekke trusler mot justisministerens bolig. Bertheussen er nå mistenkt av PST for å stå bak samtlige trusselhendelser.

Les også: Senterpartiet og Rødt mener Solberg er lobbyblind

Felles for klagerne er at de mener saken er tendensiøs og misvisende. NRK har fått kritikk for å koble utdelingen av stipendene til den løpende nyhetsdekningen av truslene mot justisministeren og for å slå sammen summene på stipendene som utbetales over flere år.

«Tendensiøs journalistikk»

Forestillingen «Ways of seeing» viste et bilde av huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp)Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Forestillingen «Ways of seeing» viste et bilde av huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp)Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

«Med denne saken tar NRK spranget fra en i stigende grad tabloid nyhetskilde til å være en aktør som fullt ut nører oppunder de voksende høyrepopulistiske kreftene i samfunnet», skriver danser, koreograf og forfatter Janne-Camilla Lyster i sin klage.

«Jeg opplever at NRK i dette tilfellet lager tendensiøs journalistikk og er meget skuffet over statskanalens dekning av stipendtildelingene 2019 der totalt 861 kunstnere har fått ulike individuelle stipend », skriver dansepedagog og kulturleder Tone Øvrebø Johannessen.

Les mer: Skal behandle klager på NRK-sak om kunstnerne bak «Ways of Seeing»

Redaksjonssjef Marianne Ytre-Eide i NRK var på plass for å forsvare publiseringen av saken.

– NRK mener det er relevant å fortelle at tre kunstnere som står midt i en stor offentlig debatt mottar til sammen 2,7 millioner kroner av en samlet pott, sa hun.

Hun fortalte videre at NRK etter publisering valgte å løfte informasjonen om at stipendene utbetales over flere år inn i ingressen, for å gjøre dette poenget enda mer tydelig.

Les også: Waras samboer klager VG inn til PFU

Får kritikk av nestleder

NRK får kritikk fra postdoktor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen og nestleder i Kringkastingsrådet, Torgeir Uberg Nærland, som ledet behandlingen av disse klagene.

– Jeg deler noen av vurderingene til klagerne. Jeg leser overskriften som tendensiøs og at man blåser dette opp, og så er det langt mindre dramatisk. På den måten bidrar NRK til å fyre opp et konfliktbilde med kunstfeltet på den ene siden og Frp på den andre siden. Jeg er ikke sikker på om det er NRK sin oppgave, sa han.

Han fikk støtte av Tove Karoline Knutsen i Kringkastingsrådet.

– Når jeg ser denne ingressen, ville jeg som vanlig leser oppfatte det sånn at de har fått stipend på grunn av støyen og på grunn av teaterstykket. Det har de vitterlig ikke. De har fått stipend for mange år med kunstnerarbeid, sa hun.

Les også: VG trekker opplysninger om at Wara og samboeren ikke visste om PST-kamera

Selbekk: - Naturlig og legitimt

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

På den andre siden fikk NRK støtte av Ove Vanebo, Vebjørn Selbekk og Trude Drevland.

– Det ville vært pussig om man ikke lagde en stor sak på det, fordi det har vært mye diskusjon rundt at enkelte politikere ønsker at man skal frata teatergruppen støtte. Da er dette veldig relevant å få frem. Det viser spennet i hva som skjer. Gruppen selv har sagt at de føler seg undertrykt av politikere og dårlig behandlet av det offentlige. Da er dette en måte å få frem at bildet er sammensatt, sa Vanebo.

– Det er viktig å være klar over at det er teatergruppens plass i nyhetsbildet som gjør dette til en nyhetssak. Støttetildelinger skjer hele tiden til ulike kulturformål, men det er debatten som gjør at dette blir en sak hos NRK. Det er helt naturlig og legitimt, sa Selbekk.

– Altfor få vet om hvor viktig slike stipend er for kunstnere og at de blir delt ut. Jeg synes i grunn at NRK gjorde jobben sin, sa Drevland.

Eriksen: - Bidrar til NRKs ambisjon

Torgeir Uberg Nærland stod på sitt og utfordret kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen på hvordan saken svarer til NRKs ambisjon om å være samlende og motvirke polariserende tendenser i samfunnet.

– Hvordan skal man gå inn i saker som er veldig konfliktdrevne? Skal man skape mer konflikt, eller skal man dempe? Det er et generelt spørsmål og jeg ser at det er vanskelig. I denne saken tenker jeg at NRK gikk inn for å lage konflikt eller sette fyr under bålet, sa Nærland.

Black Box Teater på Grünerløkka i Oslo hvor den omstridte og kontroversielle forestillingen «Ways of seeing» ble vist. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Black Box Teater på Grünerløkka i Oslo hvor den omstridte og kontroversielle forestillingen «Ways of seeing» ble vist. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– En del av det å samle er å vise mangfoldet i meninger og sørge for at vi har en offentlig arena der alle disse standpunktene møtes, og ikke foregår parallelt, svarte Thor Gjermund Eriksen.

– Det gjør NRK ved å skape en raus og mangfoldig fellesarena for debatt og nyhetsjournalistikk. Vi må passe på at ulike meninger kan stå sammen mot hverandre i offentligheten, og i så måte mener jeg denne saken bidrar til det som er NRKs ambisjon, avsluttet han.

Behandlet ikke Satiriks-klager

Det hadde kommet inn 428 klager til Kringkastingsrådet før dagens møte. Rundt 100 av dem handlet om Satiriks, og det er særlig stuntet der Satiriks-redaksjonen oversatte utdrag fra Anders Behring Breiviks manifest til nynorsk og publiserte dem i kommentarfeltet til nettavisen Resett, som har utløst klager.

Denne saken er klaget inn til PFU og ble derfor ikke behandlet av Kringkastingsrådet.

(Artikkelen er først publisert i Kampanje)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Spesialenheten skal etterforske politiets handlemåte under brann i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Voldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile
Siste nytt
08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40VerdenNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgeSpesialenheten skal etterforske politiets handlemåte under brann i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22NorgeFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36VerdenVoldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile
Populært