Den svenske skuespilleren Bibi Andersson er død

«PERSONA»: Bibi Anderssonn spilte mot Liv Ullmann i klassikeren «Persona». Filmen er et kammerspill og betegnes som et modernistisk drama

Den folkekjære og internasjonalt anerkjente svenske skuespilleren Bibi Andersson er død, 83 år gammel. Liv Ullmann besøkte venninnen siste gang forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andersson døde søndag, bekrefter familien til svenske medier.

Bibi Andersson, døpt Berit Elisabet, debuterte som skuespiller allerede som 15-åring og er kanskje mest kjent for sin medvirkning i flere av Ingmar Bergmans filmer, blant annet «Persona» der hun spilte mot blant andre Liv Ullmann, «Jordbærstredet» og «Det sjuende seglet».

Bibi Andersson var i en årrekke regnet som en av førstedamene i skandinavisk teater og har mottatt en rekke priser for sin skuespillerinnsats. Hun er også den eneste i Sverige som har vunnet Gulbagge-prisen, svenskenes Amanda, hele fire ganger.

– Bibi Andersson var gigantisk, en av Sveriges mest meritterte skuespillere , sier pressesjef Jan Göransson ved Svenska Filminstitutet til Göteborgs-Posten.

(Saken fortsetter under)

Bibi Andersson fotografert i 2006 da hun ble tildelt Ibsen Centennial Award under festforestillingen i anledning åpningen av Ibsen-året og Ibsen-jubileet i Oslo. Foto: NTB Scanpix
Bibi Andersson fotografert i 2006 da hun ble tildelt Ibsen Centennial Award under festforestillingen i anledning åpningen av Ibsen-året og Ibsen-jubileet i Oslo. Foto: NTB Scanpix

Liv Ullmann: – Fantastisk skuespiller

Liv Ullmann var sammen med Bibi Andersson på sykehuset i Stockholm for bare en ukes tid siden. Da sang hun «Tuppen og Lillemor» for venninnen. De to kjente hverandre i nærmere 60 år.

– Jeg visste jeg måtte til Bibi i Stockholm. Vi var på sykehuset sammen med familien. Alle kjente at hun hadde en stor sorg i seg nå. Vi holdt hverandre i hånden og visste det var siste gang, sier Liv Ullmann som mottok beskjeden om at Bibi er gått bort da hun kom til New York søndag etter et besøk i Japan.

De to ble kjent i begynnelsen av 20-årene, og har vært nære venninner siden.

– I alle år, hvis det hadde skjedd meg noe, måtte jeg alltid til hjem til Bibi for å dele det, sier Ullmann.

Les også: – Vår sjel blir ødelagt

Rammet av slag

I 2006 ble Andersson tildelt den norske Ibsenstatuetten for sine tolkninger av Henrik Ibsens kvinneskikkelser, i anledning Ibsens 100-årsjubileum.

På 1980- og 1990-tallet fikk hun også stor oppmerksomhet for sitt engasjement for kvinne- og fredssaken. Blant annet bidro hun til hjelpearbeidet i det tidligere Jugoslavia da krigen på Balkan herjet.

I 2009 ble Andersson rammet av et kraftig slag som førte til at hun forsvant fra rampelyset.

Bibi Andersson etterlater seg ektemann og en datter.

Personvernpolicy