Høst-premiere for filmen om Quick-skandalen

Svenske David Dencik, blant annet kjent fra Netflix-serien «Top Of The Lake», skal spille Sture Bergwall i høstens film om skandalene rundt Thomas Quick. Manus er skrevet av norske Erlend Loe.
Svenske David Dencik, blant annet kjent fra Netflix-serien «Top Of The Lake», skal spille Sture Bergwall i høstens film om skandalene rundt Thomas Quick. Manus er skrevet av norske Erlend Loe. Foto: NTB scanpix

Spillefilmen om Thomas Quick, massemorderen som ble skapt av politi og psykiatri, kommer til høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I midten av september får spillefilmen om den norsk-svenske rettsskandalen «Thomas Quick» premiere.

David Dencik skal spille mannen som ble kjent som Nordens verste massemorder, for så å bli frifunnet for åtte drap. I et nylig intervju opplyste han om premieredatoen for et filmprosjekt som lenge lå dødt.

Den norske forfatteren Erlend Loe står bak manus. Han får ikke lov til å si noe om sitt arbeid med filmen, opplyser Loe i en tekstmelding til ABC Nyheter.

– En vanvittig sak

Tidligere har den kjente forfatteren kommentert manusarbeidet.

– Det er en helt vanvittig sak, og et skikkelig traume både for psykiatrien og jussen i Sverige. Det er et skikkelig havari som ikke bør kunne skje i et moderne, demokratisk og opplyst land, sa Loe i et intervju med Dagsavisen.

– Det er så man blir skremt – at psykiaterne og politiet samarbeider om å sette fast noen som ikke har gjort noen ting, mente han.

Erlend Loe har skrevet manus til filmen, men har ikke lov til å uttale seg om den for tiden. Foto: Tonje Skjervold / Cappelen Damm
Erlend Loe har skrevet manus til filmen, men har ikke lov til å uttale seg om den for tiden. Foto: Tonje Skjervold / Cappelen Damm

Filmens hovedfigur heter egentlig Sture Bergwall, men det var under sitt påtatte navn Thomas Quick at han i perioden 1994-2001 ble dømt for åtte drap. Tre av ofrene var norske – Therese Johannesen (1988), Gry Storvik (1985) og Trine Jensen (1981).

Alle dommene baserte seg kun på hans tilståelser. De svenske påtalemyndighetene la ikke frem et eneste fysisk bevis for ugjerningene, men likevel tillot deres norske kollegaer at de tre norske sakene ble ført i Sverige.

Bergwall har beklaget

Da Bergwall i et intervju med journalisten Hannes Råstam i 2008 trakk alle sine tilståelser (han hadde i ulike avhør tilsammen påstått å ha myrdet over 30 personer i Norden), begynte korthuset å vakle. Han var de pasient på den psykiatriske insttusjonen Säter utenfor Falun.

I 2013 ble han frifunnet i den siste drapssaken, og han ble senere friskmeldt.

I flere intervjuer, blant annet med ABC Nyheter, beklaget Bergwall overfor de pårørende de ubehageligheter han hadde påført dem med sine falske tilståelser.

Det er skrevet en rekke bøker om saken. Råstams bok – «Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare» kom ut samme år som han døde. Den var et voldsomt oppgjør med rettsvesenet. Året etter kom Dan Josefssons bok «Mannen som slutade ljuga: Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick», som tok for seg og avslørte de underlige psykiatriske teoriene som lå til grunn for behandlingen av Bergwall.

I 2015 kom det også en dokumentarfilm om saken: The Confessions Of Thomas Quick.

Saken fortsetter under film-traileren

Skuespilleren David Dencik var selv med i forhandlingene om rettighetene til å lage en spillefilm av den sjokkerende historien. Og til filmbladet Cinema fortalte han i fjor sommer at han ble «glad for å lese manuset til Erlend Loe».

– Mange har lidd

Samtidig understreket Dencik hvor vanskelig det hadde vært å lage filmen:

– Det finnes så mange ofre og så mange som har lidd i denne saken. Det krever at vi lager en film med respekt for de alle ofrene.

Regissør for «Quick» er Mikael Håfstrøm som blant annet har stått bak manus og regi til den Oscar-nominerte svenske filmen «Ondskapen» i 2003.

– Tematikken er evig aktuell, og det en historie som nær sagt alle kjenner til i Norge og Sverige. Hvordan kunne en uskyldig person bli dømt for flere drap? Det er et av flere sentrale spørsmål som jeg håper filmen vil kunne gi svar på, forteller Håfström til Cinema.

I andre roller spiller Jonas Karlsson den undersøkende journalisten Hannes Råstam og Alba August researcheren Jenny Küttim.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden