Meny

Støtter Eurovision-boikott – kalles antisemitter

Krever boikott av Eurovision i Israel: Mari Boine.FOTO: NTB SCANPIX
Krever boikott av Eurovision i Israel: Mari Boine.FOTO: NTB SCANPIX

171 svenske og 75 norske artister har signert opprop mot Eurovision i Israel. Mari Boine og Mikael Wiehe har skrevet under på begge. Nå kalles de antisemitter.

«Der fikk vi hele listen på svenske antisemitter i kulturbransjen» skriver forfatteren og den svenske ytre høyre-debattanten Katerina Janouch på Twitter , som reaksjon på oppropet Aftonbladet publiserte tirsdag. Her har 171 svenske artister og kulturarbeidere tatt til orde for svensk boikott av årets Eurovision-finale i Israel. Blant dem som har signert er kjente navn som Joakim Thåström, Mikael Wiehe og Karin Dreijer. Også Mari Boine har skrevet under på oppropet, som eneste norske representant blant svenskene, med «Sapmi» som bosted.

Det var ABC Nyheter som først omtalte Mari Boines deltakelse i det svenske oppropet, som har skapt debatt og sinne i sosiale medier.

Mari Boine kommenterer til Dagsavisen på e-post:

«Jeg står for min støtte til oppropet, både denne og den internasjonale som jeg skrev under i fjor. Jeg stiller meg solidarisk med palestinske kunstnere og kulturarbeidere som har oppfordret til boikott. Jeg vet hva jeg står for og hvem jeg er og jeg er ingen antisemitt».

Se hvilke artister som har skrevet under: Her er de norske boikott-artistene

Internasjonal reaksjon

– Jeg syntes ikke vi skulle spille tennis med Chile i 1975 og jeg synes ikke vi skal synge sanger med Israel i 2019, sier Mikael Wiehe til Dagsavisen.

Mari Boine og Mikael Wiehe er også med i et norsk artistopprop , som den norske Palestinakomiteen tok initiativ til i fjor høst, i kjølvannet av et internasjonalt opprop med navn som Roger Waters og Brian Eno. Her var Mari Boine blant de ti norske artistene som hadde signert.

Mikael Wiehe krever boikott av Eurovision i Israel. Foto: NTB scanpix
Mikael Wiehe krever boikott av Eurovision i Israel. Foto: NTB scanpix

Også det norske oppropet skapte umiddelbart debatt.

Stadig nye artister signerer oppropet i Norge, som nå teller 75 navn, opplyser Palestinakomiteen.

Mikael Wiehe forteller at han ble invitert til å signere det norske oppropet som følge av sitt engasjement i Ship to Gaza-organisasjonen.

– Jeg har støttet Ship to Gaza i alle år. Jeg har sett hvordan hjelpesendinger til Gaza er blitt angrepet i internasjonalt farvann. Jeg har sett hvordan israelske soldater har drept tyrkiske besetningsmedlemmer.

Les også: NRK skeptisk til å ha eget kor

– Langsom etnisk rensing

– Den pågående okkupasjonen av Vestbredden og de utvidede bosetningene, de nye lovene som gjør arabere til andreklasses borgere i Israel: Dette er en langsom etnisk rensing. Israels handlinger på Gaza og Vestbredden fordømmes av det internasjonale samfunnet. Da kan vi ikke delta i en slagerkonkurranse der.

– Kan man ikke holde politikken utenfor musikken her?

– Kan man noensinne holde politikken utenfor musikken? Den chilenske trubaduren Victor Jara ble drept for sine sanger. Reaksjonen kjenner ingen grenser. I dette tilfellet er det Israel som blander politikken inn i musikken, mener Wiehe.

– Dere som har signert oppropet blir nå kalt antisemitter. Hva er din reaksjon på det?

– Det er meningsløst for meg å si « jeg er ikke antisemitt ». Selvsagt er jeg ikke det. Men om noen kaller meg antisemitt, har man tatt stilling politisk for Israels okkupasjon av Vestbredden.

– Ja, det finnes antisemittisme. Men Israel bruker antisemittismen som et argument mot kritikk av Israels politiske handlinger.

– Jeg har gått i kippa-tog i Malmö for jøders rett til å være jøder uten å bli diskriminert og angrepet. Jeg har også gått i tog mot Israels fremtreden overfor Palestina. Det er stor forskjell på å ha fordommer mot jøder, og å kritisere staten Israels handlinger gjennom ikke å ville være med i denne sangkonkurransen, understreker Mikael Wiehe.

– Hva med Hamas’ brudd på menneskerettighetene og angrep på Israel. Betyr dette oppropet en støtte til Hamas?

– Israel er et truet land, og har rett til å forsvare seg og sin eksistens. Men man har ikke rett til å bryte internasjonale lover og regler og okkupere land og behandle deler av befolkningen som mindreverdig, sier Wiehe.

Les også: Forhåndsfavoritten vant Melodi Grand Prix

Overbevisning

Det norske bidraget til Eurovision-finalen i Tel Aviv er gruppa Keiino, som inkluderer den samiske rapperen og joikeren Fred Buljo.

Razika. Foto: Linn Heidi Stokkerud
Razika. Foto: Linn Heidi Stokkerud

– Bør de norske deltakerne ikke stille opp i årets Eurovision-finale?

– Det blander jeg meg ikke i. Jeg har gitt uttrykk, sammen med de andre som har skrevet under, for hva vi synes. Så får andre artister agere etter sin egen overbevisning, eller manglende overbevisning, sier Mikael Wiehe.

Razika: Vi er for kulturell boikott

Bandet Razika er blant de 75 norske artistene som har signert Palestinakomiteens opprop Artister mot Eurovision 2019.

«Vi har skrevet under på det norske artistoppropet om å boikotte Eurovision i år fordi det skal holdes i Israel. Det er delte meninger om BDS-kampanjen, men vi er for kulturell boikott. Dette er fordi vi mener en boikott bør være både kulturell, politisk og økonomisk, skal den funke som pressmiddel. Israel bruker Eurovision for å ta oppmerksomheten vekk fra apartheidpolitikken de fører», skriver Razika ved Embla Karidotter i epost til Dagsavisen.

Les også: Bekkevold gir seg i politikken - for mange kameler å svelge

KrF-Grøvan: – Boikott er feil vei

Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti og leder for Israels venner på Stortinget, mener artistboikott av Israel er feilslått.

Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: NTB Scanpix
Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: NTB Scanpix

«Det er bra at kunstnere engasjerer seg i menneskerettighetsspørsmål, men boikott av Israel er feil vei å gå. Det eneste man oppnår, er å forsterke konfliktene i det eneste demokratiet vi har i Midtøsten. Her fordømmer kunstnerne det eneste landet i regionen som kjennetegnes av demokratiske institusjoner, et uavhengig rettsvesen, rettigheter for kvinner og homofile og som har klare lover mot tortur», kommenterer Grøvan, som også tidligere har engasjert seg i debatten om Eurovision-boikott av Israel.

«Eurovision har vært arrangert i andre land som til de grader bryter menneskerettighetene, som for eksempel Russland og Aserbajdsjan. Da var ikke kunstnerengasjementet like stort. Det virker som om man nå er mer opptatt av å ta Israel enn å fremme fred».

«Boikott er ikke et virkemiddel som skaper fred i Midtøsten. Det er naivt, og det rammer både palestinere og israelere som jobber for fred. Mange palestinere jobber i israelske bedrifter, og en boikott rammer også dem. Jeg tror på verdien av kulturutveksling, samarbeid og samhandling og tar sterkt avstand fra boikott av Israel», skriver Grøvan i e-post til Dagsavisen.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål
Siste nytt
19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål
Populært