Støtter Eurovision-boikott – kalles antisemitter

Krever boikott av Eurovision i Israel: Mari Boine.FOTO: NTB SCANPIX
Krever boikott av Eurovision i Israel: Mari Boine.FOTO: NTB SCANPIX

171 svenske og 75 norske artister har signert opprop mot Eurovision i Israel. Mari Boine og Mikael Wiehe har skrevet under på begge. Nå kalles de antisemitter.

«Der fikk vi hele listen på svenske antisemitter i kulturbransjen» skriver forfatteren og den svenske ytre høyre-debattanten Katerina Janouch på Twitter , som reaksjon på oppropet Aftonbladet publiserte tirsdag. Her har 171 svenske artister og kulturarbeidere tatt til orde for svensk boikott av årets Eurovision-finale i Israel. Blant dem som har signert er kjente navn som Joakim Thåström, Mikael Wiehe og Karin Dreijer. Også Mari Boine har skrevet under på oppropet, som eneste norske representant blant svenskene, med «Sapmi» som bosted.

Det var ABC Nyheter som først omtalte Mari Boines deltakelse i det svenske oppropet, som har skapt debatt og sinne i sosiale medier.

Mari Boine kommenterer til Dagsavisen på e-post:

«Jeg står for min støtte til oppropet, både denne og den internasjonale som jeg skrev under i fjor. Jeg stiller meg solidarisk med palestinske kunstnere og kulturarbeidere som har oppfordret til boikott. Jeg vet hva jeg står for og hvem jeg er og jeg er ingen antisemitt».

Se hvilke artister som har skrevet under: Her er de norske boikott-artistene

Internasjonal reaksjon

– Jeg syntes ikke vi skulle spille tennis med Chile i 1975 og jeg synes ikke vi skal synge sanger med Israel i 2019, sier Mikael Wiehe til Dagsavisen.

Mari Boine og Mikael Wiehe er også med i et norsk artistopprop , som den norske Palestinakomiteen tok initiativ til i fjor høst, i kjølvannet av et internasjonalt opprop med navn som Roger Waters og Brian Eno. Her var Mari Boine blant de ti norske artistene som hadde signert.

Mikael Wiehe krever boikott av Eurovision i Israel. Foto: NTB scanpix
Mikael Wiehe krever boikott av Eurovision i Israel. Foto: NTB scanpix

Også det norske oppropet skapte umiddelbart debatt.

Stadig nye artister signerer oppropet i Norge, som nå teller 75 navn, opplyser Palestinakomiteen.

Mikael Wiehe forteller at han ble invitert til å signere det norske oppropet som følge av sitt engasjement i Ship to Gaza-organisasjonen.

– Jeg har støttet Ship to Gaza i alle år. Jeg har sett hvordan hjelpesendinger til Gaza er blitt angrepet i internasjonalt farvann. Jeg har sett hvordan israelske soldater har drept tyrkiske besetningsmedlemmer.

Les også: NRK skeptisk til å ha eget kor

– Langsom etnisk rensing

– Den pågående okkupasjonen av Vestbredden og de utvidede bosetningene, de nye lovene som gjør arabere til andreklasses borgere i Israel: Dette er en langsom etnisk rensing. Israels handlinger på Gaza og Vestbredden fordømmes av det internasjonale samfunnet. Da kan vi ikke delta i en slagerkonkurranse der.

– Kan man ikke holde politikken utenfor musikken her?

– Kan man noensinne holde politikken utenfor musikken? Den chilenske trubaduren Victor Jara ble drept for sine sanger. Reaksjonen kjenner ingen grenser. I dette tilfellet er det Israel som blander politikken inn i musikken, mener Wiehe.

– Dere som har signert oppropet blir nå kalt antisemitter. Hva er din reaksjon på det?

– Det er meningsløst for meg å si « jeg er ikke antisemitt ». Selvsagt er jeg ikke det. Men om noen kaller meg antisemitt, har man tatt stilling politisk for Israels okkupasjon av Vestbredden.

– Ja, det finnes antisemittisme. Men Israel bruker antisemittismen som et argument mot kritikk av Israels politiske handlinger.

– Jeg har gått i kippa-tog i Malmö for jøders rett til å være jøder uten å bli diskriminert og angrepet. Jeg har også gått i tog mot Israels fremtreden overfor Palestina. Det er stor forskjell på å ha fordommer mot jøder, og å kritisere staten Israels handlinger gjennom ikke å ville være med i denne sangkonkurransen, understreker Mikael Wiehe.

– Hva med Hamas’ brudd på menneskerettighetene og angrep på Israel. Betyr dette oppropet en støtte til Hamas?

– Israel er et truet land, og har rett til å forsvare seg og sin eksistens. Men man har ikke rett til å bryte internasjonale lover og regler og okkupere land og behandle deler av befolkningen som mindreverdig, sier Wiehe.

Les også: Forhåndsfavoritten vant Melodi Grand Prix

Overbevisning

Det norske bidraget til Eurovision-finalen i Tel Aviv er gruppa Keiino, som inkluderer den samiske rapperen og joikeren Fred Buljo.

Razika. Foto: Linn Heidi Stokkerud
Razika. Foto: Linn Heidi Stokkerud

– Bør de norske deltakerne ikke stille opp i årets Eurovision-finale?

– Det blander jeg meg ikke i. Jeg har gitt uttrykk, sammen med de andre som har skrevet under, for hva vi synes. Så får andre artister agere etter sin egen overbevisning, eller manglende overbevisning, sier Mikael Wiehe.

Razika: Vi er for kulturell boikott

Bandet Razika er blant de 75 norske artistene som har signert Palestinakomiteens opprop Artister mot Eurovision 2019.

«Vi har skrevet under på det norske artistoppropet om å boikotte Eurovision i år fordi det skal holdes i Israel. Det er delte meninger om BDS-kampanjen, men vi er for kulturell boikott. Dette er fordi vi mener en boikott bør være både kulturell, politisk og økonomisk, skal den funke som pressmiddel. Israel bruker Eurovision for å ta oppmerksomheten vekk fra apartheidpolitikken de fører», skriver Razika ved Embla Karidotter i epost til Dagsavisen.

Les også: Bekkevold gir seg i politikken - for mange kameler å svelge

KrF-Grøvan: – Boikott er feil vei

Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti og leder for Israels venner på Stortinget, mener artistboikott av Israel er feilslått.

Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: NTB Scanpix
Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: NTB Scanpix

«Det er bra at kunstnere engasjerer seg i menneskerettighetsspørsmål, men boikott av Israel er feil vei å gå. Det eneste man oppnår, er å forsterke konfliktene i det eneste demokratiet vi har i Midtøsten. Her fordømmer kunstnerne det eneste landet i regionen som kjennetegnes av demokratiske institusjoner, et uavhengig rettsvesen, rettigheter for kvinner og homofile og som har klare lover mot tortur», kommenterer Grøvan, som også tidligere har engasjert seg i debatten om Eurovision-boikott av Israel.

«Eurovision har vært arrangert i andre land som til de grader bryter menneskerettighetene, som for eksempel Russland og Aserbajdsjan. Da var ikke kunstnerengasjementet like stort. Det virker som om man nå er mer opptatt av å ta Israel enn å fremme fred».

«Boikott er ikke et virkemiddel som skaper fred i Midtøsten. Det er naivt, og det rammer både palestinere og israelere som jobber for fred. Mange palestinere jobber i israelske bedrifter, og en boikott rammer også dem. Jeg tror på verdien av kulturutveksling, samarbeid og samhandling og tar sterkt avstand fra boikott av Israel», skriver Grøvan i e-post til Dagsavisen.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 USA: Minst to drept i skyting på flybase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde på Rikshospitalet07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger
Siste nytt
15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenUSA: Minst to drept i skyting på flybase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde på Rikshospitalet07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger
Populært