Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten

Gard Steiro, står midt i sin største krise som sjefredaktør i VG. Her er han avbildet i forbindelse med at han fikk jobben i 2017.
Gard Steiro, står midt i sin største krise som sjefredaktør i VG. Her er han avbildet i forbindelse med at han fikk jobben i 2017. Foto: Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Retter også sterk kritikk mot politiske kommentatorer i andre aviser.

VG fortsetter den interne granskningen av hva som gikk feil da de publiserte sin første sak om videoen som viser Trond Giske danse med en ung kvinne på Bar Vulkan i Oslo. I et intervju med TV 2 i går hevder kvinnen at VG-journalisten med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat fra henne.

– Det har skjedd alvorlige feil, og det har vi brukt tid på å forstå. Det gikk gradvis opp for oss hvor dårlig saken hadde vært håndtert. Da vi forstod alvoret, beklaget vi. Men fortsatt så undersøker vi hva som har skjedd, sa sjefredaktør Gard Steiro i VG til TV 2 i går.

Les også: Kvinnen i Giske-videoen med flengende kritikk av VG - Steiro sier saken «er alvorlig» for avisen

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim , har tidligere vært sterkt kritisk til medienes dekning av Giske-videoen. Nå retter han knallhard kritikk mot VG i lys av de nye opplysningene som er kommet frem, og mener VG har gått på et stort omdømmetap.

– Dette gir oss dessverre grunn til å stille spørsmål rundt hele VGs politiske avdeling og journalistikken i VG. Vi vet at de som lagde denne falske saken har vært toneangivende i hele dekningen av en intern konflikt i Arbeiderpartiet; konflikten mellom Tajik- og Giske-fløyen, sier han til Kampanje.

– Du ser ikke det som et enkeltstående tilfelle?

– Jeg kan ikke si at det har vært noe galt med VGs øvrige dekning, men som leser gir det meg grunnlag for å stille spørsmål, særlig når jeg vet at VGs Giske-team deltok på en privat pølsefest med Hadia Tajik kort tid etter den siste saken.

Les også: PFU vil behandle VGs håndtering av Giske-videoen

– Rokker ved journalistikken

Fjellheim mener saken er spesielt alvorlig fordi den kobler Giske mot en varslingssak.

Trond Giske trakk seg i fjor som nestleder i Ap. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Trond Giske trakk seg i fjor som nestleder i Ap. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Denne typen journalistikk er en trussel mot rettssikkerheten. Det er det alvorlige ved den. Det VG åpner for, er at en hver person kan rope høyt om varsling og få tilgang til VGs plattformer med to og en halv millioner lesere. Det er veldig alvorlig.

– Hva slags etterspill bør saken få?

– Det må bli opp til VG og Schibsted. Det skal ikke jeg legge meg opp i. Jeg hører Steiro si at saken er meget alvorlig, så at den får en eller annen konsekvens er nok meget sannsynlig. Dette er en stor og mektig institusjon som har gått på et stort omdømmetap. VG har en viktig demokratisk funksjon, og vi må kunne stole på at avisen ikke er en aktiv part og regisserer saker som et ledd i indre stridigheter i et politisk parti. Det rokker ved hele fundamentet ved den frie og uavhengige journalistikken.

Sjefredaktør Gard Steiro i VG skriver i en tekstmelding til Kampanje at de ikke har mulighet til å kommentere saken nå.

Les også: TV 2-veteran refser kollega i strid om Giske-video: - Uten å blunke undergraver han sin egen troverdighet

Kritiserer kommentatorer

Men det er ikke bare mot VG at Skjalg Fjellheim retter kritikken sin.

– Noe av det mest skremmende er hvordan kommentariatet i hovedstaden og ellers i landet har skapt en forestilling om at det å være kritisk til VGs dekning av denne ene saken, nærmest har vært å bagatellisere #metoo. Det er en intellektuell kortslutning. Blant annet Mathias Fischer, og dette han skrev om «gubber som bare ikke vil forstå». De ble tatt ned på et nivå som var helt uforståelig. De som forsøkte å forsvare journalistikkens spilleregler, troverdighet og redelighet, de ble tatt til inntekt for å støtte Giske, sier Fjellheim.

Politisk kommentator Mathias Fischer i TV 2 har i dag gått ut på Facebook og forsvart sin kommentar fra 28. februar, som ble utgangspunktet for en offentlig debatt med TV 2-kollega Pål T. Jørgensen.

Fischer skriver på Facebook at han ønsket å få frem hvorfor Giskes oppførsel var kritikkverdig, uavhengig av VGs dekning og jentas opplevelse av situasjonen.

– Mitt inntrykk er at ganske mange har kritisert media generelt, og har også kommet med det som man kan si er en bagatellisering av saken, nemlig «skal ikke han få lov til å gå på bar, eller skal han ikke få gå på bar der det er kvinner». I debatten på NRK, som jeg viser til i min kommentar, kommer den type uttalelser fra Per Sandberg og Pål T. Jørgensen, som ikke handler om VGs metoder, men hva konsekvensen skal være for Trond Giske. Jeg mener det går an å skille de sakene, sier Fischer til Kampanje.

– Dårlig dømmekraft

Les også: VG beklager omstridt sak om Giske-video - klaget inn for PFU

– Så det er ikke noe i de nye opplysningene som har fått deg til å endre syn på saken?

Video med Trond Giske på bar har skapt rabalder. Foto: Skjermdump fra Twitter
Video med Trond Giske på bar har skapt rabalder. Foto: Skjermdump fra Twitter

– Bare et par timer etter at VG publiserte sin sak, kunne NRK fortelle at kvinnen opplevde opptrinnet som uproblematisk. Det har vi visst hele tiden. Det er ikke det som er nytt i TV 2s gode reportasje. Jeg har aldri vært ute etter å forsvare VGs artikkel, men jeg mener videoen fortjener offentlig oppmerksomhet. Det er to forskjellige spørsmål.

– Er det ikke lov å mene noe om dømmekraften til Giske, uavhengig av hvordan kvinnen opplevde situasjonen, Skjalg Fjellheim?

– Det er lov, men jeg sliter med å se begrunnelsen for at det er dårlig dømmekraft. Han har eksponert seg for en risiko når han går ut på byen, ved at VG kunne finne ut av det og plassere hans barbesøk i en falsk metoo-kontekst. Det går ikke an å dømme Trond Giskes karakter på bakgrunn av denne saken, det må være på bakgrunn av andre saker. Den koblingen for meg blir feil.

Les også: - Var det riktig å omtale Giskes dansevideo?

Mener videoens betydning er overdrevet

Politisk kommentator Hege Ulstein i Dagsavisen mener man skal være forsiktig med å overdrive betydningen videoen har hatt i historien om Giskes forsøk på et politisk comeback i Trøndelag Ap. Hun skrev selv en kommentar med tittelen «P-U-N-K-T-U-M» som ble publisert fredag 22. februar, og hvor videoen ble omtalt.

– Betydningen til den videoen er veldig overdrevet. Jeg tror det er en sunn øvelse å se på pressedekningen lørdag, søndag, mandag, tirsdag, onsdag og torsdag i uken før videoen dukket opp. Min kommentar var i hovedsak ferdigskrevet før videoen kom meg i hende og ble omtalt i VG. Det som var en stor debatt mange dager før denne videoen dukket opp, både i og utenfor Arbeiderpartiet, handlet om hvorvidt han kunne ha tillitsverv i Trøndelag Arbeiderparti, sier Ulstein til Kampanje.

Hun sier at hun aldri vurderte videoen som seksuell trakassering eller en metoo-situasjon.

– Det er det meg bekjent aldri noen som har hevdet. Det den viser er en toppolitiker på 52 år som går ut på byen på en bar hvor det stort sett er folk i 20-årene. Det kan si noe om dømmekraft, når man velger å oppsøke sånne steder på den tiden av døgnet. De fleste ville tenke at det hadde vært rart å se Erna Solberg i en sånn situasjon, og det er i det landskapet vi er i. Jeg kan ikke med min beste evne komme på noen som har hevdet at det er noe mer enn det.

(Artikkelen er først publisert i Kampanje)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Flere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 To personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19 Albaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere
Siste nytt
10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeFlere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeTo personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19NorgeAlbaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere
Populært