Meny

Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten

Gard Steiro, står midt i sin største krise som sjefredaktør i VG. Her er han avbildet i forbindelse med at han fikk jobben i 2017. Foto: Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Retter også sterk kritikk mot politiske kommentatorer i andre aviser.

VG fortsetter den interne granskningen av hva som gikk feil da de publiserte sin første sak om videoen som viser Trond Giske danse med en ung kvinne på Bar Vulkan i Oslo. I et intervju med TV 2 i går hevder kvinnen at VG-journalisten med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat fra henne.

– Det har skjedd alvorlige feil, og det har vi brukt tid på å forstå. Det gikk gradvis opp for oss hvor dårlig saken hadde vært håndtert. Da vi forstod alvoret, beklaget vi. Men fortsatt så undersøker vi hva som har skjedd, sa sjefredaktør Gard Steiro i VG til TV 2 i går.

Les også: Kvinnen i Giske-videoen med flengende kritikk av VG - Steiro sier saken «er alvorlig» for avisen

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim , har tidligere vært sterkt kritisk til medienes dekning av Giske-videoen. Nå retter han knallhard kritikk mot VG i lys av de nye opplysningene som er kommet frem, og mener VG har gått på et stort omdømmetap.

– Dette gir oss dessverre grunn til å stille spørsmål rundt hele VGs politiske avdeling og journalistikken i VG. Vi vet at de som lagde denne falske saken har vært toneangivende i hele dekningen av en intern konflikt i Arbeiderpartiet; konflikten mellom Tajik- og Giske-fløyen, sier han til Kampanje.

– Du ser ikke det som et enkeltstående tilfelle?

– Jeg kan ikke si at det har vært noe galt med VGs øvrige dekning, men som leser gir det meg grunnlag for å stille spørsmål, særlig når jeg vet at VGs Giske-team deltok på en privat pølsefest med Hadia Tajik kort tid etter den siste saken.

Les også: PFU vil behandle VGs håndtering av Giske-videoen

– Rokker ved journalistikken

Fjellheim mener saken er spesielt alvorlig fordi den kobler Giske mot en varslingssak.

Trond Giske trakk seg i fjor som nestleder i Ap. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Denne typen journalistikk er en trussel mot rettssikkerheten. Det er det alvorlige ved den. Det VG åpner for, er at en hver person kan rope høyt om varsling og få tilgang til VGs plattformer med to og en halv millioner lesere. Det er veldig alvorlig.

– Hva slags etterspill bør saken få?

– Det må bli opp til VG og Schibsted. Det skal ikke jeg legge meg opp i. Jeg hører Steiro si at saken er meget alvorlig, så at den får en eller annen konsekvens er nok meget sannsynlig. Dette er en stor og mektig institusjon som har gått på et stort omdømmetap. VG har en viktig demokratisk funksjon, og vi må kunne stole på at avisen ikke er en aktiv part og regisserer saker som et ledd i indre stridigheter i et politisk parti. Det rokker ved hele fundamentet ved den frie og uavhengige journalistikken.

Sjefredaktør Gard Steiro i VG skriver i en tekstmelding til Kampanje at de ikke har mulighet til å kommentere saken nå.

Les også: TV 2-veteran refser kollega i strid om Giske-video: - Uten å blunke undergraver han sin egen troverdighet

Kritiserer kommentatorer

Men det er ikke bare mot VG at Skjalg Fjellheim retter kritikken sin.

– Noe av det mest skremmende er hvordan kommentariatet i hovedstaden og ellers i landet har skapt en forestilling om at det å være kritisk til VGs dekning av denne ene saken, nærmest har vært å bagatellisere #metoo. Det er en intellektuell kortslutning. Blant annet Mathias Fischer, og dette han skrev om «gubber som bare ikke vil forstå». De ble tatt ned på et nivå som var helt uforståelig. De som forsøkte å forsvare journalistikkens spilleregler, troverdighet og redelighet, de ble tatt til inntekt for å støtte Giske, sier Fjellheim.

Politisk kommentator Mathias Fischer i TV 2 har i dag gått ut på Facebook og forsvart sin kommentar fra 28. februar, som ble utgangspunktet for en offentlig debatt med TV 2-kollega Pål T. Jørgensen.

Fischer skriver på Facebook at han ønsket å få frem hvorfor Giskes oppførsel var kritikkverdig, uavhengig av VGs dekning og jentas opplevelse av situasjonen.

– Mitt inntrykk er at ganske mange har kritisert media generelt, og har også kommet med det som man kan si er en bagatellisering av saken, nemlig «skal ikke han få lov til å gå på bar, eller skal han ikke få gå på bar der det er kvinner». I debatten på NRK, som jeg viser til i min kommentar, kommer den type uttalelser fra Per Sandberg og Pål T. Jørgensen, som ikke handler om VGs metoder, men hva konsekvensen skal være for Trond Giske. Jeg mener det går an å skille de sakene, sier Fischer til Kampanje.

– Dårlig dømmekraft

Les også: VG beklager omstridt sak om Giske-video - klaget inn for PFU

– Så det er ikke noe i de nye opplysningene som har fått deg til å endre syn på saken?

Video med Trond Giske på bar har skapt rabalder. Foto: Skjermdump fra Twitter

– Bare et par timer etter at VG publiserte sin sak, kunne NRK fortelle at kvinnen opplevde opptrinnet som uproblematisk. Det har vi visst hele tiden. Det er ikke det som er nytt i TV 2s gode reportasje. Jeg har aldri vært ute etter å forsvare VGs artikkel, men jeg mener videoen fortjener offentlig oppmerksomhet. Det er to forskjellige spørsmål.

– Er det ikke lov å mene noe om dømmekraften til Giske, uavhengig av hvordan kvinnen opplevde situasjonen, Skjalg Fjellheim?

– Det er lov, men jeg sliter med å se begrunnelsen for at det er dårlig dømmekraft. Han har eksponert seg for en risiko når han går ut på byen, ved at VG kunne finne ut av det og plassere hans barbesøk i en falsk metoo-kontekst. Det går ikke an å dømme Trond Giskes karakter på bakgrunn av denne saken, det må være på bakgrunn av andre saker. Den koblingen for meg blir feil.

Les også: - Var det riktig å omtale Giskes dansevideo?

Mener videoens betydning er overdrevet

Politisk kommentator Hege Ulstein i Dagsavisen mener man skal være forsiktig med å overdrive betydningen videoen har hatt i historien om Giskes forsøk på et politisk comeback i Trøndelag Ap. Hun skrev selv en kommentar med tittelen «P-U-N-K-T-U-M» som ble publisert fredag 22. februar, og hvor videoen ble omtalt.

– Betydningen til den videoen er veldig overdrevet. Jeg tror det er en sunn øvelse å se på pressedekningen lørdag, søndag, mandag, tirsdag, onsdag og torsdag i uken før videoen dukket opp. Min kommentar var i hovedsak ferdigskrevet før videoen kom meg i hende og ble omtalt i VG. Det som var en stor debatt mange dager før denne videoen dukket opp, både i og utenfor Arbeiderpartiet, handlet om hvorvidt han kunne ha tillitsverv i Trøndelag Arbeiderparti, sier Ulstein til Kampanje.

Hun sier at hun aldri vurderte videoen som seksuell trakassering eller en metoo-situasjon.

– Det er det meg bekjent aldri noen som har hevdet. Det den viser er en toppolitiker på 52 år som går ut på byen på en bar hvor det stort sett er folk i 20-årene. Det kan si noe om dømmekraft, når man velger å oppsøke sånne steder på den tiden av døgnet. De fleste ville tenke at det hadde vært rart å se Erna Solberg i en sånn situasjon, og det er i det landskapet vi er i. Jeg kan ikke med min beste evne komme på noen som har hevdet at det er noe mer enn det.

(Artikkelen er først publisert i Kampanje)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop
Siste nytt
16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop
Populært