Nordnorsk forfatterlag urolig over siktelsen mot Black Box-teateret

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordnorsk forfatterlag reagerer med sterk uro etter at politiet i Oslo har siktet Black Box-teateret og kunstnerne bak forestillingen «Ways of Seeing».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om det noen gang har skjedd, må det være svært lenge siden politiet har siktet en teatersjef med krav om husransaking i en kunstnerisk organisasjon, heter det i en uttalelse fra forfatterlaget.

De oppfordrer til «en sterk og uinnskrenket ytringsfrihet».

Det er om lag 150 forfattere i Nordnorsk forfatterlag.

Onsdag ble teaterdirektør Anne-Cécile Sibué-Birkeland og de fire kunstnerne bak forestillingen «Ways of Seeing» siktet for å ha krenket privatlivets fred etter at justisminister Tor Mikkel Waras samboer anmeldte dem i desember.

I teaterforestillingen brukes det bilder av boligen til Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen. Bildene er tatt uten samtykke fra samboerparet. Teaterforestillingen ble opprinnelig satt opp i november, og i kjølvannet av dette skjedde en rekke ildspåsettelser og truende hendelser ved Wara og Bertheussens bolig og eiendom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble Bertheussen siktet for å ha diktet opp en straffbar handling i forbindelse med en brann i parets bil natt til 10. mars. Hun nekter straffskyld.

Politiet har understreket at siktelsen mot teateret ikke har sammenheng med forholdene Bertheussen er siktet for.

– På grunn av sakens særpreg krever akkurat denne konflikten at politi og politikk ikke blandes sammen, ber forfatterlaget.