I skyggen av Amundsen

Filmtrailer til «Amundsen» som forteller historien om verdens største polfarer.

Polarfilmhelt Pål Sverre Hagen vil nok nødig ende opp som kollega Liam Neeson, tryne i PR-løypa ved å fortelle noe personlig om seg selv under en filmlansering. Så han holder seg til manus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge er kinoaktuelle i iskalde omgivelser disse ukene. Den ene gikk på trynet, men vår mann holder seg flytende over ishavet.

For Liam Neeson kom smellen da han trakk linjer fra eget liv under lanseringen av filmen «Cold Pursuit» – nyversjonen av norske «Kraftidioten». I et intervju med The Independent fortalte Neeson hvordan han for mange år siden hadde gått i gatene og håpet på å treffe en «mørkhudet» å ta, etter at en venninne av ham ble voldtatt. Uttalelsen førte til skandale, et ras av kritikk mot «rasisten» Neeson og at rød løper-premieren på «Cold Pursuit» i New York ble avlyst. Denne uka måtte regissør Hans Petter Moland forsvare Neeson under filmfestivalen i Berlin, selv om han egentlig var der for å promotere «Ut å stjæle hester».

Vår hjemlige helt på glattisen, både «Ut og stjæle hester»- og «Amundsen»-aktuelle Pål Sverre Hagen, har kanskje klokelig valgt en annen taktikk ved lanseringen av ukas norske film.

– På mange måter er det selvmotsigende at en skuespiller privat sett skal være en kjent person, en person som får mye fokus. Det går i konflikt med oppdraget vi har. Min jobb er jo å bli en annen! Dette har nok også med min personlighet å gjøre, men jeg opplever det som veldig riktig å ikke ta fokus vekk fra karakteren jeg skal være, sier Hagen.

HER kan du lese anmeldelsen av «Amundsen»

(Saken fortsetter under)

Pål Sverre Hagen spiller Roald Amundsen i ny storfilm. Er det noe de har felles, må det være naturen. Foto: Siri Øverland Eriksen
Pål Sverre Hagen spiller Roald Amundsen i ny storfilm. Er det noe de har felles, må det være naturen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Ønske om å være modig

Det skriker ikke Roald Amundsen av denne Stavangergutten, som faktisk også har klokkeren østlandsdialekt. Der polarforskeren i tidlig alder fikk spørsmålet om «hvorledes i all verden har De båret Dem ad med å få slike muskler?». melder ikke det samme spørsmålet seg like umiddelbart i møte med Hagens mer rolige måte å være på. For Amundsens evne til å vise muskler, hans rastløse, dominerende og ofte arrogante karakter, har Hagen for øyeblikket gjemt bort i seg selv.

Pål Sverre Hagen

* Pål Sverre Valheim Hagen, født 6. november 1980 i Stavanger

* Aktuell som Roald Amundsen i «Amundsen», foruten «Sonja» og «Ut og stjæle hester» .

* Gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i Oslo i 2003.

* Jobbet på Hålogaland Teater, Det Norske Teatret og Nationaltheatret.

* Slo igjennom med Erik Poppes «deUSYNLIGE» i 2008.

* Har spilt i filmer som «Max Manus» , «Kon Tiki» , «Jernanger» , «Kraftidioten» , miniserien «Buzz Aldrin – hvor ble det av deg i alt mylderet?», NRK-serien «Valkyrien».

* Mottatt Kanonprisen og Amanda for beste mannlige hovedrolle for «deUSYNLIGE» , Amanda for Thor Heyerdahl-tolkningen i «Kon Tiki» og Gullruten for «Valkyrien».

Som på bestilling møtes vi i en hytte på Frammuseet. Her glir vi begge inn i utstillingen, og turister stopper ofte opp for å se på fotografiene av en stram Roald Amundsen i saueskinn som henger på veggene rundt oss. Hvert kvarter skyller en simulert storm på åpent hav over museumslokalet og bidrar til et drag av ufrivillig komikk.

Hvis Amundsen i denne situasjonen hadde grepet roret for å sette kurs eller bare markere seg, ville trolig Hagen stilt seg der for å få den beste utsikten til å skue over og observere situasjonen. Ønsket hans er å være modig der foran roret. Ikke for å vise seg fram, men for å tørre å være sårbar.

Les også: «Cold Pursuit»: Blodig morsomt fra snøføyka (+)

Konkurranseutsatt yrke

For Hagen er sindig og tilbaketrukken, han snakker rolig og er svært nysgjerrig – i andres historier. Lidenskapelig snakker han om alt som ikke handler om ham selv; om kunsten, om de store metafysiske spørsmålene som omkranser livene våre og for øyeblikket om Roald Amundsen.

– Er ikke det et noe paradoksalt utgangspunkt? Litt spissformulert er skuespillerbransjen en form for kappløp der et fåtall virkelig vinner?

– Det er klart det er et konkurranseutsatt yrke, absolutt. Jeg vil jo ikke si at jeg gjemmer meg akkurat, selv om det kanskje kan virke sånn. Jeg tenker det er ganske vanlig at skuespillere er reserverte. På samme måte som Roald Amundsen skjulte seg bak sin ikonstatus, så kan jeg som skuespiller gjemme meg bak rollene mine. Kanskje er det noe motsetningsfylt i det å både ville gjemme seg bak rollene sine, og samtidig være den som tar den plassen, fyller karakteren med sin egen kraft, sier han.

Fem timer i sminkestolen

Selv om merittlisten til vestlendingen etter hvert er spekket av nasjonalhelter, var «operasjon Amundsen» ikke uten utfordringer. Fem timer hver dag i sminkestolen antyder at skuespilleren, som attpåtil har blitt nybakt pappa for andre gang, fysisk sett ikke ligner nevneverdig på polarhelten.

Pål Sverre Hagen har lite til felles med polarhelten Roald Amundsen, bortsett fra kjærligheten til naturen. Foto: Siri Øverland Eriksen
Pål Sverre Hagen har lite til felles med polarhelten Roald Amundsen, bortsett fra kjærligheten til naturen. Foto: Siri Øverland Eriksen

– Det hjelper å ha fått søvnsyklusen din knust til sandkorn når man skal sitte fem-seks timer i sminkestolen for å bli til Roald Amundsen.

– Det å få barn har faktisk gitt meg en robusthet som skuespiller, som menneske derimot, å få disse små klonene inn i livet, det er en kombinasjon av magi og helt konkret, bleieskiftende-, «få-dagene-til-å-gå-opp»-type hverdag, sier Hagen og smiler.

Noen intense uker både i sminkestolen, og i denne premieretiden, har det blitt, ettersom datter nummer to ble født nesten samtidig som «Amundsen»-filmen kom ut.

– Vi lever jo ikke et helt typisk familieliv, men har vært flinke til forberede oss på den tida her. Noen ganger kan jeg tenke på mine forfedre som levde på sjøen i møte med dette yrket. Som dem må jeg også dra ut, men så jeg vender hjem for å være med dem på fulltid når alt dette legger seg, sier han.

Les også: – Amundsen brukte store og litt «quirky» ord i kjærlighetsbrevene

Skarre-r for fall

Karakteren som Hagen helst vil stå i skyggen av, Roald Amundsen, er uforløselig knyttet til historien om Norge. Enigheten om hva den historien handler om stopper der. For noen er Fram-ekspedisjonen en historie om en pionèr som bokstavelig talt satte Norge på kartet. For andre er dette en historie om et vilt og uforsvarlig nasjonalbyggende prosjekt, der en nærmest machiavellisk ekspedisjonsleder gledelig spiste hundene sine til middag for å komme seg hele veien til målet.

– Kunnskapsnivået om Roald Amundsen i dette landet er helt enormt. Det finnes så mange forskjellige meninger om ham der ute, og helt konkrete hendelser kan bli beskrevet helt forskjellige fra ulike kilder. Men i det store og hele opplever jeg at det ikke er merkelig å tenke på ham som den beste polfareren i verdenshistorien. For de tingene han gjorde og fikk til, virker nesten ubegripelige når du tenker på det i dag. Hva var nøkkelen til den suksessen? Hvorfor ble han så god på det? spør Hagen videre, som har særdeles god trening på å stille spørsmål om karakteren han opplevde som gåtefull.

(Saken fortsetter under)

Hvordan kunne Roald Amundsen, en ukjent mann fra fattige Norge, bli verdens største polfarer gjennom tidene? Foto: Motion Blur Films AS
Hvordan kunne Roald Amundsen, en ukjent mann fra fattige Norge, bli verdens største polfarer gjennom tidene? Foto: Motion Blur Films AS

– Jeg tenker at Roald var et menneske som var mer hjemme ute på isen og i villmarka, enn i sivilisasjonen. Jeg har også tenkt mye på om han reiste til noe eller fra noe. Jeg tror han på mange måter hadde det bedre der ute enn i det mer normale livet.

Hagen mener mytebyggingen rundt Amundsens suksess ofte handler om jernviljen, hans kompromissløshet og den målrettede styrken hans.

– Det er klart at det var avgjørende. Men jeg tror evnen hans til å skape et hjem så langt hjemmefra også var en viktig del av hvorfor han greide å gjennomføre alt han gjorde. For han omtalte jo disse basene, Framheim på Sydpolen for eksempel, konsekvent som hjem.

Les også: «Det mest absurde er at HBO har fått norske tilskuddskroner»

Hjertet i naturen

For Hagen er følelsen av hjem akkurat nå splittet femti-femti mellom Norge og Sverige. Han har både bosted på Nesodden og i Stockholm med kone, to døtre og en bonusdatter.

Han ble født i Stavanger, flyttet som niåring til Nesodden, og i møte med østlendinger som kanskje allerede hadde samlet troppene i forent nynorsk-kamp, sto dialekten, og da spesielt skarre-r-en, raskt for fall. Stavangerdialekten fant han senere tilbake til, og er å regne som en dialekt-kameleon.

(Saken fortsetter under)

TRAILER:Kinoaktuelle «Ut å stjæle hester» er basert på Per Pettersons kritikerroste bestselger, med blant annet Pål Sverre Hagen på rollelisten

Skuespillerdrømmen kom med tenårene, selv om det gjorde vondt å ta reiseruta buss-båt-buss-tog-og-så-buss for å gå på dramalinjen i Bærum. Kanskje hadde det ikke blitt skuespiller av ham hvis det ikke hadde vært for den melkeruta, men søvnmangelen på denne reiseveien preger ham den dag i dag, spøker han.

Selv om mange byggesteiner ble lagt i Oslo-området, ligger hjertet nærmest Stavanger, og i den kraftfulle, spektakulære vestlandsnaturen høyere opp i landet. Som nordmann var det heller ikke uproblematisk å flytte til Sverige.

– For meg var det en reell prosess å forsone meg med Østersjøen. Jeg hadde fordommer i begynnelsen og tenkte at disse landene som er knyttet til den har ødelagt sjøen med forurensning. Men så skulle jeg jo bo der i perioden, og måtte lese jeg meg opp. Østersjøen er av spesiell sårbar av natur, fordi den ikke er salt og ikke er fersk. Det er ingen som føler seg hjemme der! Du kan fiske torsk og gjedde på samme tid. Det er fascinerende, men for en nordmann som er vant til enten eller – det blir jo også veldig merkelig!

Les også anmeldelsen av «Ut og stjæle hester»: Sanselig, mesterlig og unikt vakker

På sporet av klimakrisen

Nå som vi er inne på dette liksom kollektive ordet, som ofte kan smake litt vondt, nemlig «det norske», må Hagen tygge og smake på det, før han sier noe mer. For gjorde egentlig ferden inn i det gåtefulle landskapet Amundsen noe med hans nasjonalfølelse?

– Det er jo interessant å se og kjenne på hvilke mennesker en nasjon løfter fram som sine ikoniske skikkelser. Vi nordmenn har ofte delt ut heltetitler til mennesker som har utrettet noe fysisk og konkret, som Sonja Henie, Thor Heyerdahl, Nansen og Amundsen.

Roald Amundsen var jo utvilsomt ekspedisjonsleder og kaptein, men de hadde en flat struktur om bord som Hagen tror vi liker å tenke på som veldig norsk.

– De vasket alle skitne underbukser på skift, og i motsetning til Robert Scott var det ingen militær rangordning, et hierarki. Vi liker jo å tro i dette landet at den kollektive inngangen har noe for seg, sier han, før han legger til:

– Og kjeks og sjokolade som den ultimate rasjonen når du skal ha en kort pause på skitur! Det er gøy, hva sånne myter bygges videre på, sier han ler.

(Saken fortsetter under)

Pål Sverre Hagen har hovedrollen som Roald Amundsen i filmen «Amundsen». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Pål Sverre Hagen har hovedrollen som Roald Amundsen i filmen «Amundsen». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Men hvis Hagen skal trekke noen form for nasjonal identitet ut av historien om Amundsen, så har det i grunnen lite med landegrense rundt Norge å gjøre.

– En av mine største opplevelser med dette materialet var at Amundsen, så vel som Nansen og det norske forskermiljøet, var på sporet av klimakrisen vi står midt oppi nå, for over hundre år siden. Amundsen skrev i sin siste skandaleomsuste biografi at forholdene på Nord- og Sydpolen var viktigere for været i New York og Paris enn alt annet, utenom solen. Jeg fikk frysninger da jeg leste det, for vi står midt oppi dette i dag!

– Når jeg ser disse utrolig store landområdene, merket med norske navn og norsk historie, tenker jeg at den viktigste arven vi har fra disse folka er å kjenne på et ansvar for polene. Vi må høre godt på hva polarforskermiljøet har å si i den kommende tida, tenker jeg.

Les også: Spyles for piss og sneiper hver dag

– Det er «weird»

Hagen har brukt polarforsker-miljøet flittig, for han er en skuespiller som gjør research. I gjennombruddsfilmen hans, Erik Poppes «deUSYNLIGE», brukte han mye tid i fengsel for å forstå de innsatte. Med Thor Heyerdahl og «Kon Tiki» var det, i likhet med «Amundsen», historie- etter historieside som skulle lagre seg i minnebanken.

– Det er en veldig spesiell måte å bli kjent med et annet menneske på. Det å skulle bli noen andre. Det er «weird» – jeg har jo verdens merkeligste yrke. For å bli fri som kunstner må jeg vite så mye som mulig, så jeg kan føle at jeg i det hele tatt får lov til å komme med en tolkning, sier Hagen.

– I selve filmøyeblikket må jeg stole på at jeg vet nok til at jeg kan tørre å være intuitiv. Det er jo det som gjør dette til et kunstprosjekt og ikke til en dokumentar, at de menneskelige rommene der Amundsen trer fram, til en viss grad har vært basert på frie tolkninger fra meg.

VIDEO: I 2012 spilte Hagen hovedrollen som Thor Heyerdahl i den Oscar-nominerte storfilmen «Kon Tiki»

Skuespilleren tar en pause, og håper det han skal si ikke høres for New age ut. For selv om filmen unektelig binder seg til virkeligheten, er jo bare tanken på å gjenskape noe virkelig – virkelig umulig.

– Det som er med virkeligheten, er at når et øyeblikk er over, så har dette blitt til en historie. Vi inngår også i andres historier, som disse som ser på oss, sittende i Fram-utstillingen og snakke. Vi blir forskjellige personer ut ifra hvem som ser oss. Noen vil dømme oss, andre vil forstå oss når vi er borte. Det er vel bare én ting vi vet sikkert, at det eneste som gjenstår når et øyeblikk eller et liv er over, er en historie.

– Utover det er jo historien levende, fordi den forvaltes av vi som lever i dag. Hvordan vi tenker på historien, blir jo historien. Vi har massevis av fakta, men samtidig må vi alle sammen, kollektivt, lappe fortida sammen til en forståelse av hva som skjedde. Og det gjør dette møtet mellom virkeligheten som ikke finnes lenger og historien så spennende. Jeg synes også det er fascinerende hvordan vi i det norske språket ikke engang skiller mellom ordene, historie og historien. På engelsk har du jo story og history, de gjør et poeng av å skille de to, sier Hagen ivrig.

Les også: Thor Heyerdahl tok med seg hodeskaller fra Påskeøya – nå skal sønnen levere dem tilbake

Bort fra asfaltjungelen

Naturen, det er ofte der det starter for Hagens del. Først satte fødestedet, Stavanger og Vestlandets natur, standarden. Så kom vannkanten på Nesodden, og mange timer på korte båtturer.

– Jeg blir forbauset igjen og igjen når jeg ser eksempler på at vi ikke tar vare på naturen vår. For meg er det virkelig unorsk, sier han.

Helst i øredøvende stillhet, der naturens grønne lunger hever seg under føttene på ham, starter han dagen sin.

Pål Sverre Hagen fikk sin første hovedrolle på kinolerretet var i rollen som Jan Thomas i "deUSYNLIGE" (2008), en rolle han høstet svært gode kritikker for. Han har også spilt i "De gales hus" (2008), "Max Manus" (2008) og "Jernanger" (2009). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Pål Sverre Hagen fikk sin første hovedrolle på kinolerretet var i rollen som Jan Thomas i "deUSYNLIGE" (2008), en rolle han høstet svært gode kritikker for. Han har også spilt i "De gales hus" (2008), "Max Manus" (2008) og "Jernanger" (2009). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– En kompis som har kjent meg siden jeg var liten spør meg alltid: «hvor lenge kan du komme unna med historien om at du egentlig skulle bli marinbiolog?» Men jeg skulle virkelig det! Jeg var, og er, utrolig opptatt av havet og alt som befinner seg der nede, sier Hagen.

Han hater ikke byer, kan han fortelle, men han må omsider vekk fra asfaltjungelen. Det tror han er grunnen til at han gjennom livet har reist mye rundt, og ofte ikke vært bosatt så lenge på hvert sted. Han føler seg hjemme der få andre har vært, og trangen til å finne de øde områdene han kan oppleve helt uforstyrret, har blitt viktig.

Er det noe Amundsen og Amundsen-tolkeren har til felles, må det være naturen. I det fiktive møtet mellom polarhelten og skuespilleren, må det ha oppstått noen oppglødde samtaler om hvordan det er å føle seg hjemme på gudsforlatte steder. Men i motsetningen til Amundsen har det uberørte i naturen ikke vært Hagens å erobre, tvert imot.

– Når jeg kommer til et nytt sted er det fram med kartet for å finne hvor det er størst mulig naturområde, som jeg kan oppsøke og bare være i. Spesielt når jeg jobber mye, må jeg til slutt ut. All form for natur som er uberørt er helt utrolig vakkert, om det er en isvidde, en ørken, en skog, et fjell. Bare mennesker ikke har vært der og rota for mye, så er det perfeksjon uansett.

Les også: Tørkesommer og voldsomme flommer er den nye normalen (+)

Løvtrær på rider-lista

Hagen kan være litt diva også. En stjerneskuespiller har sine krav, eller en såkalt rider-liste, noe han ville ha på jobb. Sånn som Beyoncé. Hun vil ha kyllingvinger neddynget i cayennepepper bak scenen, eller Iggy Pop, som vil ha noen forkledd som Bob Hope ventende på ham etter opptreden. Hagen hadde skrevet dette på listen:

– Skog, løvskog, helst eldre og uberørt de siste hundre år eller mer. Under arbeidet med «Amundsen»-filmen, fikk jeg til slutt en etterlengtet fridag. Produksjonen oppfylte ønsket. I skogen lot de meg stå til lading til kvelden kom. Der plugget jeg inn kontakten.

Fem favoritter

Musikk: I tilfellet Amundsen: Mye Nils Petter Molvær og dommedagspreget elektronika

Film: Overraskende svak for animasjon, gjerne japansk, og natur­dokumentar

Bok: «Moby Dick»

Mat: Familiefavoritt akkurat nå: Brosme

Sted: Ute

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon
Siste nytt
23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon
Populært