Skuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet

Skuespilleren Jussie Smollett er i hardt vær i USA. Foto: Richard Shotwell / AP / NTB scanpix
Skuespilleren Jussie Smollett er i hardt vær i USA. Foto: Richard Shotwell / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jussie Smollett (36) fikk sterke sympatierklæringer i USA da han sa han ble utsatt for et rasistisk og homofobisk overfall. Politiet sier at han lyver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske skuespilleren Jussie Smollett løy om å ha vært utsatt for rasistisk og homofobisk overfall for å promotere sin egen karriere, mener politiet.

På en pressekonferanse torsdag opplyste Chicagos politisjef Eddie Johnson at Smollett blant annet hadde sendt brev med rasistisk og homofobisk innhold adressert til seg selv ved filmselskapet Fox studio før han iscenesatte et angrep på seg selv.

– En av grunnene til det var at han var misfornøyd med lønnen han fikk, sa Johnson.

36 år gamle Smollett fikk sterke sympatierklæringer i USA etter å ha hevdet at han ble utsatt for hatkriminalitet. Men det trodde ikke politiet på, og onsdag ble han siktet for ordensforstyrrelse og for å ha avgitt falsk forklaring.

Skuespilleren meldte seg for politiet natt til torsdag og ble framstilt for fengsling senere samme dag. Han risikerer tre års fengsel om han blir funnet skyldig i å ha diktet opp historien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Ytterligere ti metoo-varsler i Ap i fjor

Sjokkhistorie

Smollett, som er afroamerikansk, homofil og skuespiller i serien «Empire», hevdet i slutten av januar at han ble angrepet i Chicago av to maskerte menn.

Ifølge skuespilleren ropte de rasistiske og homofiendtlige skjellsord mens de slo, helte blekemiddel på ham og la en løkke rundt halsen hans. Et av slagordene var «dette er MAGA-land», ifølge Smollett, som henviser til president Donald Trumps slagord «Make America Great Again».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smollett fortalte om den angivelige hendelsen i intervjuer med amerikanske riksmedier, mens bilder av hans forslåtte ansikt sirkulerte i sosiale medier, til forskrekkelse for mange.

LGBT-miljøet der skuespilleren var aktiv, reagerte med avsky. Amerikanske senatorer som Kamala Harris og Cory Booker fordømte angrepet.

Brå vending

Men på sosiale medier sirkulerte etter hvert stadig flere rykter om at Smollett iscenesatte angrepet på seg selv. Ryktene fikk vind i seilene da politiet i helgen fastslo at «etterforskningen skiftet spor» som følge av nye opplysninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overvåkingsbilder fra stedet satte politiet på sporet av to nigerianske brødre. En av dem er Smolletts personlige trener som ble hyret da skuespilleren skulle forberede seg til en musikkvideo.

Deres forklaring bidro til at Smollett ble mistenkt for å ha spilt en aktiv part i sitt eget overfall. Brødrene skal også ha blitt betalt av Smollett.

– Dette har kommet til et punkt hvor denne historien måtte fortelles, og de mannet seg opp og ville rette ting opp, sa brødrenes forsvarer Gloria Schmidt.

Aktuelt: #MeToo-anklage mot fredsprisvinner