Moteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den legendariske moteskaperen Karl Lagerfeld døde tirsdag på et sykehus i Paris, melder flere franske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moteverdenen er i sorg, melder det franske magasinet Closer.

Den kjente moteskaperen døde tirsdag morgen på et sykehus i Paris, hvor han hadde blitt innlagt kvelden før. Helsen til moteskaperen skal ha vært dårlig de siste ukene. 22. januar var han for første gang i sin lange karriere ikke til stede under motevisningen til motehuset Chanel, som han ledet siden 1983 og designet for i en årrekke og fram til sin død.

Motekongen regnes som en av de mest innflytelsesrike designerne i det. 20. århundret. Han er ikonisk kjent for sin grå hestehale, sine mørke solbriller, fingerløse hansker og sin kritthvite, stive høye snipp.

Les også: Karl Lagerfelds mest kjente sitater

Dro til Paris

Lagerfeld ble født 10. september 1933 i Hamburg. Gjennom sin lange karriere jobbet han som designer for både Chanel, Chloé og Fendi. Han har også samarbeidet med Hennes & Mauritz.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare 14 år gammel dro han til Paris, og to år senere vant han sin første motepris. Han ble lærling hos Pierre Balmain, og tidlig på 1980-tallet sto han bak relanseringen som brakte Chanel tilbake til moteverdenens toppsjikt.

Lagerfeld var også en anerkjent fotograf og har portrettert en rekke kjente personer, særlig innen kulturverdenen.

Fakta om Karl Lagerfeld:

* Karl Otto Lagerfeldt ble født i Hamburg 10. september 1933. Han forandret senere etternavnet sitt til Lagerfeld, fordi han mente det lød «mer kommersielt».

* Flyttet til Paris i tenårene. Der ble han etter hvert assistent for den franske motedesigneren Pierre Balmain.

* På 1960-tallet jobbet han både i motehusene Fendi og Chloé.

* I 1983 startet hans langvarige karriere hos Chanel, et tiår etter Coco Chanels bortgang. Året etter lanserte han sitt eget varemerke. Han ble i Chanel livet ut.

* Han ble kjent for sin ikoniske stil – med sine mørke dresser, hestehale og mørke solbriller.

* Lagerfeld var en omstridt person, som stadig kom med uttalelser i mediene som skapte debatt.

Omstridt

Moteskaperen sjokkerte en hel verden da han i 2001 plutselig hadde gått ned 42 kilo. Dietten hadde han fått av en lege, og slankekuren var ment for å kunne passe inn i de stramme klærne til designeren Hedi Slimane.

Lagerfeld kom i hardt vær da han i 2012 betegnet sangeren Adele som «litt for tykk», noe han senere beklaget. Sangeren på sin side slo tilbake og sa at hun er som kvinner flest, og stolt av det.

Han engasjerte seg også i kampen for homofilt ekteskap i Frankrike, og brukte en visning til å signalisere støtte til likestilte ekteskap i 2013. Han har også fått æren for å ha fått skuespiller Johnny Depps datter Lily-Rose Depp inn i motebransjen. Hun ble i 2015 utpekt som offisiell ambassadør for Chanel.