Meny

Trond Giske vil ha forlik om NRK-avgift - tror Frp forsinker Grandes mediemelding

- Kommer mediemeldingen før påske, så rekker vi å behandle den før sommeren. Jeg ville ikke ha satt pengene mine på at den kommer før påske, men jeg håper det, sier Trond Giske (Ap) til Kampanje. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Ap-politikeren tror slaget på Stortinget vil stå om NRK-finansiering og pressestøtte. I potten ligger 7,7 milliarder kroner.

Om ikke lenge skal kulturminister Trine Skei Grande (V) legge fram mediemeldingen, en stortingsmelding som skal definere norsk mediepolitikk og statens pengebruk på mediebedriftene de neste årene.

Nå varsler mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Trond Giske, at han ønsker et stort mediepolitisk forlik på Stortinget. 7,7 milliarder ligger i potten som politikerne skal forsøke å bli enige om fordelingen av.

– Jeg vil jobbe for et medieforlik av to grunner. For det første er det viktig for demokratiet at det er bred enighet om mediepolitikken, for det andre har mediebedriftene store utfordringer. Det er stor usikkerhet rundt medienes økonomi, det skjer store teknologiske endringer og konkurransen fra giganter som Google og Facebook er betydelig. Da er stabile politiske rammebetingelser det minste vi politikere kan bidra med, sier Giske til Kampanje.

– Rar måte å drive politikk på

I fjor vår, kort tid etter at Venstre gikk inn i regjeringen og Trine Skei Grande ble kulturminister, inviterte statsråden de politiske partiene til samtaler om et mediepolitisk forlik. Forsøket strandet fort. Grande gikk langt i å gi Ap skylden.

– Ja, det er noen som mener at et forlik ikke gagner partiet og da vil de ikke være med på det, sa kulturministeren til Kampanje i fjor.

Det blåser Giske av nå.

– Vi er interesserte i forlik, men vi kan ikke inngå noe forlik før vi har en melding på bordet. Det blir en veldig rar måte å drive politikk på. Det var ingen mediemelding klar den gangen, og vi venter fortsatt på at den skal komme. Når det kommer en melding med alle de utredninger, fakta og kunnskap som er nødvendige å ha, så kan regjeringspartiene komme med skisser til ulike løsninger. Da kan vi sette oss ned og forhandle om et forlik, sier Ap-politikeren.

Les også: Grande tror ikke lenger på medieforlik - nå må hun gjøre jobben selv

Les også: Grande utsetter mediemeldingen til neste år

Artikkelen fortsetter etter bildet.

I fjor inviterte kulturminister Trine Skei Grande Trond Giske og opposisjonen til møter om et mediepolitisk forlik. Giske reagerte på framgangsmåten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tør ikke vedde på at mediemeldingen kommer

I 2017 kom Mediemangfoldsutvalget med sin innstilling til regjeringen der de foreslo modeller for en moderne mediestøtte. En utålmodig mediebransje har siden den gang ventet på oppfølgingen, som har blitt utsatt gjentatte ganger.

I februar 2018 sa kulturminister Trine Skei Grande at mediemeldingen kommer «så fort som mulig». Men da hun la fram kulturbudsjettet i oktober, varslet hun at mediemeldingen «kanskje» ville komme før jul. Så bekreftet Kulturdepartementet overfor Kampanje før jul at meldingen ville komme først i 2019.

Giske, som var kulturminister fra 2005 til 2010, er utålmodig.

– Jeg håper, tror og forventer at mediemeldingen kan vedtas i vårsesjonen, men den er blitt forsinket så mange ganger at jeg ikke tar noe for gitt. Men kommer den før påske, så rekker vi å behandle den før sommeren. Jeg ville ikke ha satt pengene mine på at den kommer før påske, men jeg håper det, sier han.

Tror Frp skaper krøll

Han kjøper ikke Grandes forklaring om at KrFs brå inntreden i regjeringen er årsaken til at meldingen lar vente på seg. Giske tror regjeringspartiene strever med å bli enige om mediepolitikken.

– Grande har sagt at det var KrFs inntreden i regjeringen som forsinket meldingen ytterligere. Jeg er nok mer redd for at den egentlige grunnen er en beinhard intern strid om hvor offensiv mediepolitikken skal være. Det er velkjent at Frp vil ha kraftige kutt i NRK-lisensen og i pressestøtten. Det er vel heller der slaget står enn at det er KrFs tre regjeringsmedlemmer som blir tungen på vektskålen, sier Giske, som får svar på tiltale av Frp (se egen sak).

– Kan det ende med at regjeringspartiene, som nå har flertall på Stortinget, banker gjennom mediemeldingen, uten å lytte til opposisjonen?

– Regjeringen har flertall, så de kan jo gjøre det, men de kan jo ikke utelukke at det blir et annet flertall i neste stortingsperiode. Slik sett vil også de være tjent med at det blir bred enighet bak politikken. Jeg håper vi unngår at det vedtas en mediepolitikk der mye endres i neste periode. Det vil være uheldig for mediebedriftene at rammebetingelsene forandres hvert fjerde år, mener Giske.

Les også: Giske møtte Grande - mener forlik er mulig om politikken er riktig

Les også: Taus om eget forhold til pressen - nå blir han Aps mediepolitiske talsmann

Regjeringen går trolig for NRK-skatt

I mars 2016 vedtok alle partier, med unntak av Fremskrittspartiet, på Stortinget at NRK-lisensen skal skrotes og erstattes med en teknologinøytral og øremerket medieavgift. Rett før jul samme år gikk regjeringen inn for å utrede tre modeller:

Disse modellene er en husstandsavgift (tysk modell), en øremerket skatt (finsk modell) og en øremerket skatt på et fast beløp per person med visse fritak.

Disse modellene skal så vurderes opp mot ordinær finansiering over statsbudsjettet.

I juni 2017 vedtok alle partier på Stortinget, med unntak av Ap og Sp, at alle innbyggere over en viss alder skal være med på å finansiere NRK, uavhengig om de har tv eller ikke. Det vil si en øremerket skatt. Samtidig vedtok stortingsflertallet en sosial profil skal ligge i finansieringsmodellen, for eksempel med et minimums- og et maksimumsbeløp. Det betyr at hvor mye man betaler avhenger av inntekten. Hvordan dette skal skje rent praktisk er noe regjeringen har utredet, og svaret ventes å komme i mediemeldingen. En av løsningene Rimmereid-utvalget har skissert er en avgift som er en fast prosentvis andel av personinntekten, for eksempel 0,68 prosent.

Rimmereid-utvalget, som la frem sine forslag til ny NRK-finansiering i 2016, gikk ikke inn for modellen der beløpet man betaler inn er styrt av inntekt. Tre av fire utvalgsmedlemmer stemte i stedet for den tyske modellen, også kalt husstandsavgift. Dette er en flat avgift som kreves inn uavhengig av om husstanden har tv eller ikke. Denne modellen omfavnet NRK-ledelsen i høringen om NRK-finansiering i 2016.

– Minst mulig politisk innblanding

Men husstandsavgiften har altså alle partier, unntatt Sp og Ap, avvist. Både Høyre og Frp har også åpnet for å se nærmere på en finansiering over statsbudsjettet. Dette advarte Rimmereid-utvalget mot i 2016, og Giske forteller at Arbeiderpartiet har vært og er kritisk til en slik løsning.

– Vi landet på husstandsavgiften da Stortinget behandlet finanseringen av NRK sist gang. Fordelen med den er at vi får minst politisk innblanding i finansieringen av NRK. Vi får egentlig en ny lisens som vil være knyttet til husstanden, en avgift som prisjusteres hvert år. Ulempen er at det er vanskelig å få en fullgod sosial profil, der er skattesystemet bedre, sier Giske, og fortsetter:

– Men drar du NRK-finansieringen inn i skattesystemet, så blir NRK-inntektene mye mer sårbare for politiske svingninger. Jeg har selv sett hvordan noen hundre millioner kroner kan forsvinne fra en budsjettpost en sen natt under forhandlingene om statsbudsjettet. Det kan jo skje at noen av de som er misfornøyde med NRK blir fristet til å omprioritere i budsjettet.

Åpen for NRK-kompromiss

– Fryktet du at det kan skje?

– Det er i alle fall lettere å gjennomføre hvis man velger en slik modell. I Danmark ble Danmarks Radios inntekter kuttet med 25 prosent. Jeg håper derfor vi finner en mer langsiktig og stabil finansiering, sier Giske, som er åpen for et kompromiss rundt NRK-finansieringen.

– Jeg tenker også at øremerkede skatter vil bli en del av statsbudsjettet, men avstanden mellom denne modellen og en husstandsavgift med en sosial profil er ikke så stor. Vi skal derfor ikke avvise fornuftige innspill til løsning, men vi synes en finansiering via statsbudsjettet vil være uheldig.

Les også: Sluttspill om milliardstøtte til mediene - Ap stiller krav til forlik

Les også: Slik blir regjeringens mediepolitikk: All mediestøtte i én ordning

– NRK og pressestøtte blir mest vanskelig

Mediemangfoldsutvalget foreslo i 2017 betydelige endringer i pressestøtten. Utvalget skrev at det «fremstår som en utfordring for ordningens legitimitet at betydelige støttebeløp tilfaller et fåtall titler. Det kan også bidra til langsiktig avhengighet av støtten og beskjeden, eller redusert, motivasjon og evne til omstilling og innovasjon». Derfor foreslo utvalget blant annet å dreie noe av pengestrømmen fra nummer to-aviser og de største mottakerne i de største byene til lokalavisene rundt omkring i landet.

Arbeiderpartiet vil fortsatt kjempe for at mye av produksjonstilskuddet skal gå til de meningsbærende avisene og nummer to-avisene.

– Ja, det mener vi er viktig med medier som representerer meningsmangfoldet i den politiske debatten, disse avisene har en viktig funksjon i demokratiet, sier Giske, som likevel holder døren åpen for endringer, sier Giske.

– Pressestøtteordningene ble laget i en papiravistid. I dag gir nettet helt andre muligheter for meningsmangfold. Derfor må også vi i Arbeiderpartiet være villige til å gå gjennom vår politikk og gamle standpunkter for å se om det trengs ny politikk for å nå de samme målene som før, nemlig mediemangfold. Det er ikke sikkert at 30-40 år gammel mediepolitikk egner seg i 2020.

– Hva blir mest krevende i forhandlingene mellom regjeringspartiene og opposisjonen om et medieforlik?

– Jeg tror det blir mest vanskelig å bli enige om NRK-finansieringen og pressestøtten, avslutter Giske.

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med kulturminister Trine Skei Grande, uten å lykkes.

--

Denne artikkelen er først publisert hos Kampanje.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse
Siste nytt
05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27NorgeNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52VerdenFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27VerdenFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11VerdenUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01NorgeBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15NorgeRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse
Populært