George Orwell får beklagelse 70 år etter avvisning

Forfatter George Orwell.
Forfatter George Orwell. Foto: Uncredited / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

British Council beklager overfor George Orwell at de nektet å trykke en tekst de bestilte fra forfatteren for 70 år siden. Orwell døde i 1950.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren bak den dystopiske fremtidsvisjonen «1984» og den allegoriske romanen «Kamerat Napoleon» («Animal Farm») fikk i 1946 i oppdrag å skrive en tekst «Til forsvar for britisk kokekunst». Men oppdragsgiveren, den statlige kulturinstitusjonen British Council, lot være å trykke teksten. Det ble fryktet at en tekst om matlaging ikke ville falle i god jord i en etterkrigstid der det fortsatt var rasjonering, skriver Sky News.

Nå er Orwells tekst offentliggjort i sin helhet, sammen med avvisningsbrevet. I tillegg har British Council forfattet et nytt brev, der de ber den for lengst avdøde forfatteren om unnskyldning.

Betalte, men trykket ikke

– Det ser ut til at organisasjonen den gangen var en smule feig og risikosky og var bekymret for å legge fram en tekst om mat (en tekst som til og med nevner den ødeleggende effekten av krigens rasjonering) etter sultvinteren 1945, skriver British Councils politiske seniorrådgiver Alasdair Donaldson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Over 70 år senere er det en utsøkt glede for British Council å gjøre opp for denne fornærmelsen mot Storbritannias kanskje fremste politiske skribent i det tjuende århundre. Det gjør vi ved å reprodusere teksten i sin helhet, sammen med det uheldige avvisningsbrevet, fortsetter Donaldson.

Organisasjonen betalte Orwell 30 guineas – 31,50 pund – for teksten og frasa seg alle rettigheter. De oppfordret forfatteren til å få den utgitt et annet sted. The Orwell foundation, som har enerett på å utgi forfatterens verker, har godkjent utgivelsen av teksten fra 1946.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialist

Orwell, som opprinnelig het Eric Arthur Blair, ble født i britisk India i 1903. Han var allerede en godt etablert forfatter da han fikk skriveoppdraget i 1946. Han var uttalt sosialist, motstander av totalitære styresett og tekstene hans tar ofte opp sosial urettferdighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handlingen i romanen «1984» fra 1949 foregår i et fremtidig overvåkingssamfunn der staten har full kontroll over innbyggernes handlinger og tanker. Orwells navn lever videre i adjektivet «orwellsk», som beskriver nettopp totalitære og autoritære styresett. Romanen har også gitt oss begreper som «storebror ser deg», «tankepoliti» og «nytale». Orwell døde i 1950.