Kåres til «Årets Tåkefyrste» av Geelmuyden:– Kan virke som om Per Sandberg har blitt helt sveiseblind

Per Sandberg får GK-prisen for sin rollesjonglering på reisen til Iran. Her er han med Bahareh Letnes på en pressekonferanse i Arendal i august i fjor.
Per Sandberg får GK-prisen for sin rollesjonglering på reisen til Iran. Her er han med Bahareh Letnes på en pressekonferanse i Arendal i august i fjor. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per Sandberg mener Hans Geelmuyden er den rettmessige vinneren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historisk har det alltid vært mange innslag fra politikken blant personer nominert til prisene som enten «Tåkefyrste» eller «Tåkelur». I år har to politikere blitt nominert til Tåkelur-prisen, mens hele 9 av 12 er politikere når det gjelder Tåkefyrste-nominasjonene. Det er kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese (GK) som står bak prisene.

Det pleier å være «Tåkefyrste»-prisen som får mest oppmerksomhet. I år er det Fremskrittspartiet-politikeren Per Sandberg som går av med «seieren».

Sitatet som sikrer ham den tvilsomme æren, er dette;

«Det var ikke fiskeriministeren eller første nestleder i Frp som var på ferie i Iran.Det var privatpersonen Per Sandberg.»

«Tilregnelig i gjerningsøyeblikket?»

Sandberg uttalte dette i Dagsnytt 18 i NRK 30. juli i fjor. Bakgrunnen for sitatet er at daværende fiskeriminister Per Sandberg reiste på ferie til Iran sammen med sin kjæreste - uten å informere verken egne medarbeidere eller apparatet rundt ham. Ferieturen og håndteringen av sikkerheten rundt denne førte i siste instans til at Sandberg måtte gå av som minister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det sies jo at kjærlighet gjør blind. Men i denne saken kan det virke som om Per Sandberg har blitt sveiseblind. Spørsmålet er vel om han har vært tilregnelig i gjerningsøyeblikket, sier byråleder Hans Geelmuyden i GK til Kampanje.

Til Kampanje kommenterer Per Sandberg prisen slik;

– Jeg har bare en kommentar til det, og det er at eneste årsaken til at jeg vant, er at Hans Geelmuyden ikke stilte selv, sier Sandberg i en ordknapp kommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sandberg og Letnes refses for avisbrenning

Borgerlig spetakkel

Hans Geelmuyden. Foto: NTB scanpix
Hans Geelmuyden. Foto: NTB scanpix

Ifølge GK fikk Sandberg tett opp mot 40 prosent av stemmene, men det skiller få stemmer til andreplassen, som leder av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, inntar.

– Alt bråket rundt Sandberg føyer seg naturlig inn i det politiske året 2018. Det startet med Giske, og #Metoo, så kom Sylvi Listhaug og Facebook-posten, deretter Hareide og retningsvalget. Men unntak av Giske, har det bare vært borgelig spetakkel hele året, mener Hans Geelmuyden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor var det tidligere KrF-leder Knut-Arild Hareide som vant denne prisen.

Bompenge-seier til Raymond Johansen

Prisen til Årets Tåkelur, gikk til Arbeiderpartiets Raymond Johansen. Prisen får han for å ha brukt tydelig tale knyttet til bompenger;

«De reiser rundt og legger skylda for bompengene på Lan Marie Berg som var 4 år gammel da bompengene i Oslo ble innført. Jeg er for bompenger, men jeg vil ikke ha en uærlig valgkamp. Stemmer du for Frp får du bompenger. Stemmer du Ap får du bompenger. Stemmer du Høyre får du bompenger. Det er denne ærligheten jeg vil ha frem før valget, at vi er alle i samme båt.»

Les også: Sandberg: - Alltid stolt på at karma kommer

Johansen uttalte dette i Politisk Kvarter 14. november i fjor. Johansen fikk 35 prosent av stemmene og en klar seier foran fjorårets vinner i den andre kategorien, nemlig Knut-Arild Hareide, som fikk i underkant av 25 prosent av stemmene. I denne kategorien var det Unge Høyre-leder Sandra Bruflot som vant i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Raymond var min favoritt i denne kategorien. Han har jo så klar tale at man kan forstå at han er nevøen til Thorbjørn Berntsen – leppa fra Grorud, men han avslører at han selv hadde en annen favoritt til «Tåkefyrste»:

– Jeg mener Tolga-ordføreren sto for et av de verste svarene jeg har hørt og det gjorde meg oppriktig sint. Både på grunn av behandlingen brødrene fikk, men også den ansvarsfraskrivelsen ordføreren kom med. Hun burde skamme seg!

Les også: Isfront mellom Sandberg og redaktør: - Jeg snakker ikke med dere

– Fabelaktig journalistikk

Geelmuyden roser VG for å ha løftet denne saken.

– Som gammel mediemann synes jeg dette var et stykke fabelaktig journalistikk. Her brukte de virkelig gravekunnskapen sin på en god måte, avslutter han.

I denne kåringen er det partnere i Geelmuyden Kiese som nominerer én kandidat til hver av de to prisene hver måned, slik at man ved årets slutt har 12 kandidater i hver kategori. Alle kan delta i selve avstemmingen. Totalt kom det inn i underkant av 5000 stemmer i årets avstemming – 4742 stemmer har blitt avgitt.

(Artikkelen er først publisert i Kampanje)