Oscarsus i Hammerfest

Se trailer til filmen her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han går på skole i Hammerfest, 14-årige Zain Al Rafeea – som nå er i Oscarvinden med filmen «Kapernaum».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Al Rafeea spiller intet mindre enn hovedrollen i filmen som nå er nominert til Oscar i klassen «beste fremmedspråklige film».

Første juledag i fjor hadde «Kapernaum» premiere på norske kinoer, og filmen handler om en gutt som rett og slett saksøker familien for å ha satt ham til verden.

«Kapernaum» betyr kaos på arabisk, og filmen tar for oss med til den harde virkeligheten til gatebarn i Libanons hovedstad Beirut. Nadine Labaki fra Libanon har regi for filmen som fikk juryens pris i Cannes.

– Den handler om familien der moren og barna jobber, mens faren sitter hjemme. Når de klarer å skaffe penger til mat, tar faren pengene og drikker dem opp, forklarer Zain til NRK Finnmark.

Også Zain Al Rafeeas historie er dramatisk. Ifølge NRK er 14-åringen født i Syria, men han og familien måtte flykte til Libanon under krigen, og det var her han fikk filmrollen.

Nå er Zain og familien bosatt i Hammerfest i Finnmark hvor de har status som flyktninger, og tirsdag sto jubelen i taket i klassen til 14-åringen da Oscarnominasjonene ble kjent.

Oscarstatuettene deles ut 24. februar 2019.