Forfatteren Klaus Hagerup er død

Video: Den prisbelønnede forfatteren gikk bort etter lengre tids sykdom.

Forfatter Klaus Hagerup er død, 72 år gammel. – Norge har mistet en av sine aller mest folkekjære forfattere, sier forlegger Mads Nygaard i Aschehoug.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Bøkene for barn og ungdom er like mye lest av voksne mennesker som av unge, noe som i stor grad skyldes Hagerups egenartede blanding av sprudlende fabulering og dypt alvor, sier Nygaard.

Hagerup debuterte som forfatter med diktsamlingen «Slik tenker jeg på dere» i 1969. Han skrev skuespill og hørespill i mange år, og i 1988 kom biografien «Alt er så nær meg» om moren, dikteren Inger Hagerup.

Den første av Hagerups populære barne- og ungdomsbøker – «Landet der tiden var borte», ble utgitt i 1989. Tusenvis av barn er blitt kjent med Markus Simonsen gjennom en rekke bøker.

Klaus Hagerup skrev dessuten fire voksenromaner og har mottatt flere litterære priser for bøkene sine, som også er populære i utlandet. Han ble tildelt Brages hederspris så sent som i slutten av november.

– Vi er jo alle dødsdømte

Hagerup fikk påvist kreft for et drøyt år siden. I et intervju med Fredriksstad Blad like før månedsskiftet, fortalte han at han alltid har hatt en sterk dødsangst, og at han hele livet har vært hypokonder.

Han lå da på Sykehuset Østfold på Kalnes like utenfor Sarpsborg etter å ha falt på gulvet og pådratt seg brist i ryggen. Uhellet skjedde samme dag som han skulle reise til Oslo for å motta Brages hederspris.

– Det merkelige er at nå som jeg virkelig har grunn til å ha dødsangst, er den forsvunnet. Du avfinner deg med den. Vi er jo alle dødsdømte fra den dagen vi blir født, sa Hagerup da.

– Fordelen med kreft, eller en annen alvorlig sykdom, er at tankene blir klarere. Livet blir tydeligere, sa han.

– Skriver som dem

Til tross for kreftdiagnosen fortsatte Hagerup å skrive. Den siste boken han arbeidet med, hadde tittelen «Den levende boken,» en bok han beskrev som en slags oppfølger til barneboken han og billedkunstneren Lisa Aisato utga i fjor høst – «Jenta som ville redde bøkene». Denne boka er solgt til hele 27 land, og håpet var å skrive en serie på tre bøker.

– Når jeg skriver for barn og ungdom, prøver jeg ikke å skrive om dem, men som dem, fortalte Hagerup.

Lisa Aisato sier til NRK at hun fikk sjokk da hun fikk beskjed om at det gikk dårligere med Hagerup. Hun forteller om en forfatter som var «utrolig entusiastisk» da hun sendte ham sine egne bilder og tegninger.

– Vi hadde veldig lyst til å lage enda en bok sammen. Vi begynte på en ny som han jobbet med å skrive nå. Det er trist at vi ikke fikk fullført den. Slik jeg kjenner ham, så var han utrolig varm, åpen, hjertelig og entusiastisk. Samarbeidet vårt var utrolig fint og godt, og jeg husker at jeg var «starstruck» da jeg møtte ham første gang, sier hun.

– Ga oss latter og gråt

Hagerup var forfatter, dramatiker, regissør, oversetter og utdannet skuespiller, og har arbeidet ved Den Nationale Scene og ved Nationaltheatret. Han var dessuten med på opprettelsen av Hålogaland Teater.

– Han ga oss latter og gråt, han synes barnelitteratur og voksenlitteratur var like viktig og det var like stas med fagbøker som romaner, men i dag gikk Klaus Hagerup bort. Fryktelig trist for både de rundt han og for alle oss andre. Men takk for alt du ga oss, skriver kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande på Twitter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden