Undersøkelse: Lokale medier er lite kritiske

Bare fem av hundre saker skrevet av lokale og regionale medier er kritisk vinklet, viser en undersøkelse utført av Nord universitet.
Bare fem av hundre saker skrevet av lokale og regionale medier er kritisk vinklet, viser en undersøkelse utført av Nord universitet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare fem av hundre saker skrevet av lokale og regionale medier er kritisk vinklet, viser medieundersøkelsen om lokaljournalistikk utført av Nord universitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kritisk blikk på maktpersoner og maktforhold i samfunnet er selve kjernen i det journalistiske oppdraget. Så på dette området kan en si at det står skralt til i lokale og regionale medier, sier førsteamanuensis Birgit Røe Mathiesen ved Nord universitetet.

Undersøkelsen viser videre at de lokale mediene vier mest plass til sport. Hver femte artikkel som publiseres handler om det. Samtidig skriver mediene minst om innvandring, miljø og klima.

Hver femte kilde som intervjues i lokale- og regionale medier er ledere i privat eller offentlig sektor. 18 prosent av kildene er sportsutøver eller trener. Av hovedkildene er 68 prosent menn og 32 prosent kvinner.

Røe Mathiesen viser til at halvparten av de undersøkte sakene bare har en enkelt kilde. Lokale fådagersaviser bruker én kilde i 53 prosent av sine saker. NRKs distriktskontorer som deltok i undersøkelsen, bruker én kilde i 37 prosent av sakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De største redaksjonene har mest kritisk journalistikk og flest saker med flere kilder. Samtidig har de minste avisene og NRK størst bredde i kildevalget. Det er også de minste avisene og NRK som bruker mest plass på politiske saker.

Medieundersøkelsen har tatt for seg innholdet i 6.574 saker i både nett, papir, radio og TV i løpet av seks ukedager spredt utover 2017.