Meny

Kampen mellom fiksjon og virkelighet i Kongo

Traileren til den omdiskuterte filmen basert på drapet som førte til at Tjostolv Moland og Joshua French havnet i kongolesisk fengsel.
Regissør Marius Holst ville verne seg for virkeligheten bak historien om Tjostolv Moland og Joshua French, men skuespillerne lette dypt etter sannheten.

– Alle i denne produksjonen har strukket seg så langt de har kunnet for å finne det sanneste og ærligste og grundigste om hvem disse folkene er og hva slags situasjon de reiste inn i, sier hovedrolleinnehaver Aksel Hennie.

Filmen «Mordene i Kongo» har premiere over hele landet fredag.

– Dette handler også om at vi har laget en fiksjon om noe virkelig som skjedde for ikke så lenge siden, sier regissør Marius Holst som valgte bevisst hvem han møtte fra den virkelige historien mens filmen ble laget.

Gjennom to timer og åtte minutter skildres den skjebnesvangre motorsykkelturen de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French tok inn i Kongo i 2009. Sykkelen brøt sammen og de måtte leie transport for å fullføre et dulgt oppdrag. Turen endte med at sjåføren ble drept og de to nordmennene ble pågrepet og dømt til døden for drap og medvirkning til drap.

Tjostolv Moland tok sitt eget liv i fengselet i Kinshasa i august 2013. French fikk skylda for dødsfallet og ble dømt til nok en dødsstraff.

Det skulle gå enda fire år før French til slutt slapp ut av fengsel og kunne reise tilbake til Norge. Da var allerede store deler av filmen spilt inn i dypeste hemmelighet i Sør-Afrika.

Populært