Discovery klager inn TV 2-avtalen for ESA

Illustrasjonsfoto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

TVNorge-eier og TV 2-konkurrent Discovery klager inn TV 2s avtale med staten til tilsynsorganet ESA, melder Dagens Næringsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen mellom TV 2 og staten kan gi mediehuset inntil 675 millioner kroner i løpet av fem år.

– Jeg kan bekrefte at vi klager TV 2-avtalen inn til ESA. Vi mener prinsippene som ligger til grunn for TV 2-avtalen bryter med EØS-reglene for statsstøtte. Å gi TV 2 penger på feil grunnlag vil virke konkurransevridende og mot sin hensikt, derfor velger vi nå å klage avtalen inn til ESA, sier Espen Skoland, nordisk kommunikasjonsdirektør i Discovery Networks, til Dagens Næringsliv.

– Bryter med reglene

Eftas overvåkingsorgan i Brussel (Efta Surveillance Authority) ESA har som oppgave å sikre at Efta-landene oppfyller sine forpliktelser etter EØS-avtalen.

Skoland har tidligere bedt norske politikere om å gripe inn avtalen som de mener bryter med EØS-reglene.

– Når TV 2 selger reklame, er en seer en seer. Du må betale samme pris enten seeren er 35 eller 55 år. Men når TV 2 skal få penger av staten, skreddersyr de helt egne modeller for hvordan de skal føre inntekter på nyheter. Disse modellene får det til å se ut som nyheter er mindre lønnsomt enn det egentlig er, sier Skoland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les flere nyheter om EØS

Trygg på avtalen

TV 2-sjef Olav Sandnes og kulturminister Trine Skei Grande (V) signerte TV-avtalen i Bergen 26. september i år. Sandnes sier han er trygg på avtalen.

– Så vidt vi har fått forståelse av er dette er klage på utlysningen og tildelingen. Det betyr at Discovery angriper et politisk vedtak som det er bred støtte for i Stortinget, sier TV 2-sjef Sandnes.

– Det er Kulturdepartementet som har utlyst og inngått avtalen, og kulturministeren har sagt at hun er trygg på at den vil stå seg godt. Det er vi også, sier han.

I avtalen forplikter TV 2 seg til å ha daglige nyhetssendinger, de skal tilby norskspråklig barne-TV og programmer for unge og bruke minst 250 millioner kroner på førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama i avtaleperioden.

Innholdet skal tilbys på én lineær TV-kanal, og i tillegg må allmennkringkastingsinnholdet gjøres tilgjengelig på internett.