Dronningen forhandlet til seg kinesisk kunst

Dronning Sonja stilte «tydelige krav» under en lunsj med Kinas kulturminister. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Dronning Sonja stilte «tydelige krav» under en lunsj med Kinas kulturminister. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dronning Sonja viste «utmerket forhandlingstaktikk» under en lunsj med Kinas kulturminister. Dermed ser det ut til at kineserne sender mer kunst til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen mellom Munch-museet og to av Kinas mest anerkjente museum var egentlig i boks, og skulle undertegnes etter lunsjen i residensen til den norske ambassadøren i Beijing denne uken.

Men så ble dronningen nysgjerrig på detaljene.

– De har jo en avtale med Munch-museet om Munch-utstillinger i Beijing i 2019 og i Shanghai i januar 2020. Så da spurte jeg: «hva får vi tilbake?», forteller dronningen.

Som gjengjeldelse er det planlagt en utstilling i Oslo med kinesisk kunst, men dronningen begynte å grave i vilkårene.

– Jeg lurte på om kanskje vi også kunne få litt. Hva kunne de tilby? Og da ble det en morsom samtale rundt bordet, sier hun.

– Usedvanlig morsomt

Et forslag som kom på bordet, var at kineserne kanskje kunne bidra med noen malerier som dronningen kan stille ut i sin egen kunst-stall bak slottet.

– Det var en usedvanlig morsom samtale, hvor dronningen viste sine utmerkede forhandlingstaktikker. Det var kanskje ikke slik at dronningen bare spurte forsiktig hva vi får tilbake. Det var vel et nokså tydelig krav om at vi skulle ha noe tilbake, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som også var til stede under lunsjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun lover å følge opp saken overfor kineserne.

– De var veldig villige, påpeker dronningen.

Må fortsette arbeidet

Den opprinnelige intensjonsavtalen om å arrangere utstillingene ble undertegnet som planlagt etter lunsjen, men alle detaljene er langt fra spikret. Den kinesiske kulturministeren Luo Shugang har nå fått en uformell invitasjon til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Herr Luo, jeg tror dette betyr at du er nødt til å komme til Norge og ta med deg direktørene på de to museene og fortsette arbeidet med avtalen, sa Norges ambassadør til Kina Geir O. Pedersen i sin tale etter signeringen.

– Ettertraktet

Munch-museets direktør Stein Henrichsen, som også var til stede i Beijing, bekrefter at detaljene rundt utstillingene fortsatt er oppe til diskusjon.

Han stiller trolig sterkt i forhandlingene – med både utenriksministeren og dronningen i ryggen. I tillegg er det lett å forhandle når man sitter på over halvparten av alle Munchs malerier.

– Edvard Munch er jo veldig ettertraktet overalt. Vi får mange invitasjoner fra hele verden for å ha Munch-utstillinger. Det er klart at forhandlinger er forhandlinger, og vi skal i land med hvilke verk som skal over hit, hvordan vi skal fordele kostnader og så videre, sier han til NTB.