Poeten Yahya Hassan dømt til psykiatrisk behandling

Den danske dikteren Yahya Hassan leser opp dikt på Litteraturhuset i Oslo i februar 2014. Arkivfoto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Den danske dikteren Yahya Hassan leser opp dikt på Litteraturhuset i Oslo i februar 2014. Arkivfoto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den danske dikteren Yahya Hassan er dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid etter å ha blitt dømt for 42 lovbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23-åringen erkjente seg skyldig i alle de 42 lovbruddene før dommen falt torsdag.

Hassan ble løslatt i desember i fjor etter å ha sonet en dom på ett år og ni måneders fengsel for å ha skutt en 17-åring i foten.

Deretter har han begått en rekke lovbrudd, hvorav noen ifølge påtalemyndigheten har gått utover tilfeldige personer. I sommer ble han varetektsfengslet etter å ha truet en person med en knust flaske, men han ble straks innlagt på en psykiatrisk avdeling.

Tiltalen omfattet både vold, trusler, hærverk, blotting og overtredelse av forbud mot å oppsøke en kvinne.

Ifølge en rettspsykiatrisk undersøkelse var Hassan sinnssyk da han utførte handlingene. Han skal også ha hatt et omfattende misbruk av hasj og kokain.

Hassans forsvarer er ikke uenig i en behandlingsdom, men han mente den burde være tidsbegrenset til fem år.

Yahya Hassan ga i 2013 ut diktsamlingen «Yahya Hassan», som solgte i 120.000 eksemplarer. Det er den mest solgte diktsamlingen fra en debutant i Danmark noensinne.