Danmark i sorg etter Kim Larsens død

Den kjente sangeren sovnet stille inn lørdag etter lang tids sykdom, opplyser hans impresario Jørn Jeppesen i en pressemelding. Kim Larsen ble 72 år gammel.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvad gør vi nu, lille du? Danmark er blitt en nasjonalskald fattigere etter at Kim Larsen døde søndag morgen. Hele landet er i sorg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den folkekjære, danske artisten Kim Larsen er død. Det melder hans manager Jørn Jeppesen på artistens egen Facebook-side.

«På vegne av Larsen-familien må jeg med stor sorg meddele at Kim Larsen i morges sovnet stille inn etter lengre tids sykdom. Kim Larsen ble 72 år. Han var i sin siste stund omgitt av sin kone Liselotte, samt sine seks barn Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer og Lui», heter det i pressemeldingen.

Larsen var omgitt av sin kone og seks barn da han døde, ifølge meldingen på Facebook. Han hadde i lengre tid kjempet mot prostatakreft.

Nyheten havnet rask på forsiden i danske nyhetsmedier. Flere aviser har opprettet minneprotokoll, mens Danmarks radio har laget en egen minnesending til ære for den folkekjære artisten.

Danmarks største rockeband

Kim Melius Flyvholm Larsen kom til verden i København 23. oktober 1945. Som tolvåring begynner han å spille piano, og på fjortenårsdagen får han sin første gitar. Forbildene hans på den tiden var artister som Elvis Presley, Little Richard, Jerry Lee Lewis og Cliff Richard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Larsen arbeidet i årene 1968 og 69 som lærer ved Gerbrandskolen på Amager ved København, da han etter hvert bestemte seg for å bli musiker på heltid. Sammen med Franz Beckerlee, Wili Jönsson og Bjørn Uglebjerg dannet han rockegruppen Gasolin'.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Kim Larsens & Kjukkens siste musikkvideo ble spilt inn i fjor, og var til sangen «Nostalgi». Videoen er sett over 400.000 ganger på YouTube.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Gasolin' var Larsen forsanger og gitarist. Gruppa slo igjennom i 1971 etter å ha blitt oppdaget av Poul Bruun, som var produsent for plateselskapet CBS. Etter dette fulgte en rekke platesuksesser, før Gasolin' ble oppløst i 1978. Gruppa regnes fortsatt som Danmarks mest betydningsfulle rockegruppe.

De spilte sammen for siste gang den 21. august 1978 i Folkets Park i Malmö, Sverige. Senere den høsten ble gruppa oppløst for godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Øystein Sunde tildeles St. Olavs Orden

Suksess som soloartist

Som låtskriver er Kim Larsen kjent for sin enorme produktivitet. Som følge av dette skrev han mange flere låter enn hva Gasolin' hadde bruk for. For å avvirke disse dannet Larsen fritidsgruppa Larsen og Co i 1971.

Året etter omdøpte han gruppa til Starfuckers, men etter krav fra CBS ble navnet skiftet til Sylvesters Jukebox. Gruppa opptrådte rundt om, men forsvant etter hvert som Larsens solokarriere ble stadig viktigere.

Larsen har utgitt en rekke soloalbum og har også medvirket i grupper som Kim Larsen & Bellami og Bell*Star. Soloalbumet «Midt om natten» er med over 500.000 solgte eksemplarer fremdeles et av Danmarks mest solgte gjennom tidene.

– Med Kim Larsen har generasjoners stemme stilnet, skriver musikkjournalist Carsten Holm i en nekrolog.

Les også: Rockelegende besøkte Nobels Fredssenter

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Live-opptak av Kim Larsen som fremfører «This is My Life»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle spille i Norge

Den danske trubaduren var også avholdt blant nordmenn. I sommer skulle han ha holdt sju konserter i Norge, men ble nødt til å avlyse på grunn av helsa.

«Farvel», skriver den norske radiopersonligheten Finn Bjelke på Twitter, der også forfatteren Tom Egeland minnes Kim Larsen med ordene «This was your life».

Larsen fikk kreftdiagnosen like etter årsskiftet og måtte da avlyse en rekke utsolgte konserter i Danmark. Men så sent som i august holdt Kim Larsen & Kjukken flere konserter i Danmark, og i slutten av august varslet bandet at de skulle i studio og jobbe med Larsens nye sanger.

Bisettelsen vil finne sted i absolutt stillhet og være helt privat, heter det i pressemeldingen.

Kim Larsen på Momarkedet i 1986. Foto: Inge Gjellesvik / NTB / Scanpix
Kim Larsen på Momarkedet i 1986. Foto: Inge Gjellesvik / NTB / Scanpix