Kristinn Hrafnsson ny redaktør for WikiLeaks

Kristinn Hrafnsson, tidligere talsperson for WikiLeaks, under en pressekonferanse i 2015. Nå er han utnevnt til redaktør i organisasjonen for å overta for Julian Assange, fordi Assange er avskåret fra å kommunisere med omverdenen fra den ecuadorianske ambassaden i London, der han sitter isolert. Arkivfoto: Salvatore Di Nolfi / AP / NTB scanpix
Kristinn Hrafnsson, tidligere talsperson for WikiLeaks, under en pressekonferanse i 2015. Nå er han utnevnt til redaktør i organisasjonen for å overta for Julian Assange, fordi Assange er avskåret fra å kommunisere med omverdenen fra den ecuadorianske ambassaden i London, der han sitter isolert. Arkivfoto: Salvatore Di Nolfi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

WikiLeaks utnevnte onsdag sin tidligere talsperson Kristinn Hrafnsson til ny redaktør. Omstendighetene rundt utnevnelsen er uklare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettstedet og organisasjonen WikiLeaks har siden starten i 2006 vært ledet av australske Julian Assange, men 47-åringen har i flere år vært etterlyst og har søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

WikiLeaks skriver på Twitter at Assange fortsatt vil fungere som utgiver, men at han har funnet det nødvendig å utnevne islandske Hrafnsson etter at Assange har vært avskåret fra å kommunisere med omverdenen i seks måneder. Det skjedde fordi Ecuadors nye president i mars besluttet å kutte Assanges muligheter til å kommunisere med omverdenen fra ambassaden i London.

Siden oppstarten har Assange titulert seg som alt fra talsperson til utgiver og redaktør.

Hrafnsson sier til nyhetsbyrået AP at det gjenstår å se hvorvidt endringen i ansvarsfordeling vil bli permanent eller midlertidig. Deretter avsto han fra å svare på ytterligere spørsmål, sa at han var opptatt med å lage middag og avsluttet samtalen.

Nettstedet WikiLeaks ble startet for å publisere dokumenter som er hemmeligstemplet eller på annet vis holdt tilbake fra offentligheten.