Fastlåst Popquiz–krangel: – NRK er blendet av blodtåken

– Det har opprinnelig vært noen misforståelser på den andre siden hvor NRK har sett for seg at dette nærmest var en kopi av Popquiz, og det er det ikke, sier advokat Jon Wessel-Aas.
– Det har opprinnelig vært noen misforståelser på den andre siden hvor NRK har sett for seg at dette nærmest var en kopi av Popquiz, og det er det ikke, sier advokat Jon Wessel-Aas. Foto: Scanpix / kampanje.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal på ingen måte kneble noen, svarer NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Striden rundt Finn Bjelkes nye program på Radio Vinyl, Finn Bjelkes popquiz, ruller videre. NRK har søkt om varemerkebeskyttelse av Popquiz, som inntil nylig ble ledet av Bjelke på NRK P1.

– Vi opplever at NRK nok en gang forsøker å kneble en nykommer på uavhengig side, sier Bauer Media-sjef Lasse Kokvik til Kampanje.

Han reagerer også en uttalelse fra NRKs radiosjef Jon Branæs som falt i forrige uke, der Branæs påstod at Bauer Media først og fremst var ute etter å provosere med sitt nye program.

– Vi har gjentatte ganger forsøkt å forklare NRK at vi ikke lager en kopi av deres variant av popquiz. Det har vi vært åpne om i VG, NTB og hos alle som har spurt. Men, det virker som om de ikke vil forstå eller er blendet av blodtåken i sin iver etter å kneble Radio Vinyl, sier Kokvik.

– Uttalelsen til Kampanje om at Vinyl gjør dette for å provosere NRK faller på egen urimelighet. Om noen skal føle seg provosert er det Radio Vinyl som utsettes for trusler fra en mektig NRK organisasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: NRK vil ha enerett på «Popquiz»-navnet - går til Patentstyret

Engasjerer tidligere NRK-advokat

Bauer Media har engasjert en av landets fremste medierettsadvokater i saken, nemlig Jon Wessel-Aas fra Bing Hodneland. Han kjenner NRK godt fra sine 12 år som advokat for statskanalen. Det er syv år siden han gikk over til sin nåværende jobb.

Han ønsker ikke å kommentere hvordan det er å møte NRK fra andre siden av bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke jeg skal kommentere det. Det er mange år siden jeg var advokat der. Jeg har et profesjonelt forhold til det, og det har nok de også, sier Wessel-Aas til Kampanje.

Les mer: Bauer Media-sjef angriper NRK etter Popquiz-trussel: - De må ta seg sammen

– Ikke en kopi av Popquiz

Advokaten har forfattet et svar på vegne av Bauer Media til NRK, der radiokanalen greier ut om det de mener har vært en misforståelse rundt innholdet i Finn Bjelkes popquiz. I pressemeldingen som ble sendt ut av Bauer Media 12. september, hevdes det at «Finn Bjelke er tilbake med samme program, til samme tid, men hos konkurrenten Radio Vinyl». Dette skal senere ha blitt endret, ifølge Bauer Media.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har opprinnelig vært noen misforståelser på den andre siden hvor NRK har sett for seg at dette nærmest var en kopi av Popquiz, og det er det ikke, sier Wessel-Aas til Kampanje.

Advokaten viser til at Finn Bjelkes popquiz skiller seg fra Popquiz både i valg av tidsepoker, oppbygningen av programmet og en avsluttende lyn-sms-konkurranse.

Les også: Tror NRK-forsinkelse kan ha svekket TV 2s Skavlan-premiere

Uenige om navnevalget

Samtidig slår Wessel-Aas fast at partene fortsatt er uenige om navnevalget. Wessel-Aas mener «Popquiz» verken kan registreres eller håndheves som varemerke.

– Bauer Media lanserer en spørrelek med popmusikk som vi kaller popquiz. Programleder for den popquizen er Finn Bjelke. Det er fullt lovlig. Så har man valgt et navn på programposten som forklarer nøyaktig hva programmet er, nemlig Finn Bjelkes popquiz. Hvis NRK ikke mener at man skal kunne gjøre det, innebærer det at ingen andre radiokanaler skal kunne kalle sine popquizer for det de er, nemlig popquizer. Heller ikke når man spesifiserer så unikt som man gjør her, sier Wessel-Aas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lindmo styrker seg i talkshow-krigen - Skavlan svekkes ytterligere

NRK: - Ønsker å finne en løsning

NRK-advokat Kari Anne Lang-Ree sier de er halvveis fornøyde med svaret fra Bauer Media.

– Jeg kan si at de har endret litt strategi fra deres første uttalelse, hvor de sa at de skulle lage samme program. Vi er fortsatt i dialog med Bauer Media, og vi ønsker å finne en løsning som begge kan leve med, sier hun til Kampanje.

Hun reager på Bauer Media-sjefens uttalelse om at NRK forsøker å kneble dem.

– Det er overraskende, for det eneste NRK har sagt er at de ikke skal lage NRKs program, altså samme program med samme tittel. Ellers så må de jo få gjøre akkurat det de vil. Vi skal på ingen måte kneble noen, men vi vil hindre dem i å kopiere vårt innhold, som igjen kan føre til forveksling, sier hun.

– Det oppsto en ny situasjon

– Hva er grunnen til at dere først søkte om varemerkebeskyttelse 12. september og ikke tidligere?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er litt tilfeldig egentlig. NRK har varemerkeregistrert mange titler, og vi vurderer fortløpende når vi skal registrere noe og hva. At Popquiz kom opp nå er fordi det oppsto en ny situasjon hvor en konkurrerende kanal sier at de vil lage NRKs program til samme tid, på en annen kanal. NRK har innarbeidet varemerket gjennom mange års bruk og det er bakgrunnen for at NRK har sendt varemerkesøknaden til Patentstyret, sier NRK-advokaten.

– Finn Bjelke er den mest profilerte av Popquiz-programlederne og den som har hatt programmet lengst. Men det er ingen tvil om at Popquiz-konseptet er NRKs program. Vi hadde håpet at Bauer Media ville gjøre noe litt nytt, og ikke lage samme program. NRK ønsker konkurranse, men ingen er tjent med at vi stjeler fra hverandre, fortsetter hun.

(Artikkelen er først publisert i Kampanje)