«22 July»-regissøren bekymret over høyredreining

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regissør Paul Greengrass håper at filmen «22 July» kan gi yngre generasjoner argumenter mot det han mener er en mørk høyrepopulistisk dreining i samfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktige for meg var å lage en film som tar opp den skumle dreiningen til høyre over hele verden, og hvordan Norge bevarte demokratiet i kampen mot høyrevridningen, sa Greengrass da filmen hadde premiere på filmfestivalen i Venezia onsdag.

Filmen, som er produsert av og for Netflix, starter med terroristen Anders Behring Breiviks forberedelser i forkant av terrorangrepet. Massakren på Utøya skildres gjennom rundt 20 minutter, og filmen følger senere etterspillet og avsluttes med at nordmannen dømmes til livstids fengsel.

Les også: AUF-leder reagerer på «actionpreg» i 22. juli-trailer

Blitt verre

Fakta om 22. juli-filmene

Tre filmer og en TV-serie om terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 er ventet i løpet av 2018 og 2019:

• «Utøya 22. juli», dramafilm av Erik Poppe. Filmen hadde norsk premiere 9. mars 2018. Manus er skrevet av Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig. Alle historiene er fiktive, men basert på de overlevendes historier. Filmen følger hovedpersonen Kaja (18) som leter etter lillesøsteren sin under angrepet. Filmen er tatt ut til hovedprogrammet på den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

• «22. july», dramafilm av den britiske regissøren Paul Greengrass for Netflix. Har verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia 5. september 2018. Norsk premiere på Netflix 10. oktober. Filmen er basert på forfatteren Åsne Seierstads bok «En av oss». Filmen følger tre sammenvevde historier – om overlevende som forsøker å gjenoppbygge sine liv, om Norges politiske ledelse som forsøker å styre landet gjennom krisen og om terroristens advokater. Anders Danielsen Lie spiller rollen som Anders Behring Breivik.

• «Reconstructing Utøya», dokumentarfilm av den svenske regissøren Carl Javér. Premiere 19. oktober 2018. Forteller historier om fem unge som overlevde massakren på Utøya. Gjennom rekonstruksjon i studio og ved hjelp av en gruppe unge deltakere vil de overlevende vise hvordan de klarte å overleve.

• «22. juli», dramaserie regissert av Sara Johansen og Pål Sletaune. Ventet premiere på NRK høsten 2019. Serien på seks episoder vil handle om mennesker som gjennom sitt arbeid ble berørt av terroren.

Greengrass skildrer også advokat Geir Lippestads jobb med å forsvare Breivik, og hvordan den hardt skadde Viljar Hanssen vender tilbake til sitt liv og etter hvert holder en sterk tale i rettssalen.

– Jeg hadde tenkt å lage en film om migrasjonskrisen, men kjente at jeg heller burde gjøre noe om hvordan hele det vestlige samfunnet drives mot høyre, sier regissøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig mørkt, de populistiske bevegelsene driver de andre partiene, og siden jeg fikk ideen til filmen, har det bare blitt verre.

– Nå er jeg stolt over å kunne tilby filmen til publikum i håp om at den skal kunne bidra med argumenter mot høyrekreftene, sier den britiske regissøren.

Les også: De første bildene fra ny 22. juli-film publisert

«En av oss»

Filmen bygger delvis på Åsne Seierstads bok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva er det som gjør at en ung hvit nordmann blir terrorist? Jeg ville fortelle om hvordan han er en del av noe, hvordan han er inspirert av ideer som eksisterer. Boken heter «En av oss» for å uttrykke at han ikke er et monster, sier Seierstad.

Anders Danielsen Lie, kjent fra flere av Joachim Triers filmer, spiller Breivik. Han mener at denne og Erik Poppes film «Utøya», som skildrer selve massakren, kompletterer hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en viktig fortelling, som skal fortelles om og om igjen. Disse ungdommene var ikke tilfeldig utvalgte mål. De var offer for en gjennomtenkt plan, sier Danielsen Lie.

Ytringsfrihet

– Dessverre finnes det mange mennesker som deler Breiviks tanker, og det er viktig at vi bruker ytringsfriheten for å fortelle at han tar feil, tilføyer skuespilleren.

Les også: Netflix' 22. juli-film får premiere i Venezia

Selv om det bare har gått sju år siden terrorangrepet, er det mange barn og ungdommer som har liten eller ingen oppfatning av hva det var som skjedde 22. juli. Det er en av årsakene til at Greengrass ville lage filmen for Netflix.

– Det er en kanal som mange unge ser på. Det gjør at de forhåpentligvis kommer til å se filmen. For skiftet mot høyre kommer bare til å bli verre, og vi står på randen av noe som kan føre til mer vold, sier Greengrass.