Fakta og fiksjon om French

Artikkelen fortsetter under annonsen

French-Moland-saken blir ikke borte: Nå kommer Nikolaj Frobenius med en roman basert på arbeidet med spillefilmen «Mordene i Kongo» – mens hovedpersonen drar på foredragsturné.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kongonotatene» er tittelen på høstens roman fra forfatter Nicolaj Frobenius, som har skrevet manus til den kommende spillefilmen «Mordene i Kongo». «I sin tid var jeg med på å finne finne opp den norske ‘virkelighetslitteraturen’ med romanen «Teori og praksis» (2004), men i denne nye boka «Kongonotatene» trer virkeligheten inn i teksten på en helt annen og mer dramatisk måte», skriver Frobenius i en fersk Facebook-oppdatering.

Her beskriver han romanen slik: «En ganske ung forfatter reiser til Kongo for å skrive manus til en spillefilm. I forsøket på å finne sannheten, finner han noe mye mer foruroligende».

Utvikling i saken

Frobenius ønsker ikke å kommentere film- og bokprosjektet nå, og opplyser til Dagsavisen at utviklinger i saken gjør at han må avvente uttalelser i anledning utgivelsen. 30. august skal Frobenius lese opp fra boka på Kafe Hærverk i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kongonotatene» er satt opp for utgivelse 22. september, en måned før filmen om Moland-French-saken har premiere på norske kinoer.

Frobenius har tidligere fortalt at han møtte French og Moland i fengselet i Kongo i 2012 og 2013, sammen med filmens produsent, hvor han gjorde dybdeintervjuer med de to dødsdømte nordmennene.

Les også: Det hvite hus vil ikke garantere at Donald Trump ikke bruker N-ordet

Forberedt i hemmelighet

Hovedrollene i filmen spilles av Aksel Hennie og Tobias Santelmann. Regien er ved Marius Holst. Forarbeidene til filmen skjedde i dyp hemmelighet for ikke å forstyrre arbeidet for å få French ut av fengselet i Kongo. Filmplanene ble offentligjjort i mai 2017, dagen etter at French ble løslatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen er spilt inn i Sør-Afrika, med et budsjett på over 50 millioner kroner. Norgespremieren er satt til 26. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongo-saken

* Joshua French og Tjostolv Moland ble i 2009 dømt til dødsstraff av kongolesisk militærdomsstol for drap, ran og spionasje.

* De to var på reise i Kongo 5. mai 2009, da sjåføren i bilen de kjørte ble skutt og drept ved en øde landenvei på grensen mot Kongo.

* Etter drapet på sjåføren flyktet French og Moland, men ble tatt og fengslet i byen Kisangani.

* French og Moland hadde begge militær bakgrunn, og drev et privat sikkerhetsfirma i Uganda med operasjoner i Kongo.

* Militærdomsstolen dømte i september 2009 Moland for drapet på sjåføren, den 42 år gamle seksbarnsfaren Abedi Kasongo. Dommen ble opprettholdt i ytterligere to rettsrunder 2009-10.

* Under ankesaken i 2009 tilsto Moland drapet, men French bestred tilståelsen på grunn av Molands psykiske tilstand.

* Etter flere års soning under vanskelige forhold ble Moland funnet død i fengselcella, 18. august 2013. Kongolesiske og norske rettsmedisinere konkluderte med selvmord.

* Etter lang tids forhandlinger mellom norske og kongolesiske myndigheter ble Joshua French løslatt 17. mai 2017.

Kilder: snl.no/ Fredrik Græsvik: «Dømt til døden i Kongo» (Kagge)

Les også: Kari Hilde French: Stolte for mye på UD

Foredragsturné

Parallellt med filmpremieren, skal Joshua French selv dra på foredragsturne til en rekke norske kulturhus og scener. Han er blant foredragsholderne som formidles gjennom firmaet Atikko, som beskriver seg selv som «en av Skandinavias største arrangører av foredrag med aktuelle, kjente og spennende personligheter».

«Mordene i Kongo» har kinopremiere 26. oktober. Foto: Friland Produksjon
«Mordene i Kongo» har kinopremiere 26. oktober. Foto: Friland Produksjon

I presentasjonen av «Joshua French: Dømt til døden» skriver Atikoo: «I foredraget deler han sin historie og sine erfaringer om krisehåndtering og motivasjon og om menneskets overlevelse i et av verdens farligste land. Joshua tar deg med på en utrolig spennende reise i sitt foredrag». Det er satt opp 20 foredrag over hele landet utover høsten 2018 og vinteren 2019.

Interessen for French-Moland-saken har økt det siste året etter løslatelsen. Tidligere i år sendte NRK en podcast-serie i fem deler om Moland-French-saken kalt «To hvite menn». Høsten 2017 kom det to bøker om French-Moland-saken: Joshua Frenchs mor, Kari Hilde Hodne French, var blant fjorårets bestselgere med sin bok «Dødsdømt i kongo: Kampen for friheten».

TV2-reporter Fredrik Græsvik dekket saken for TV2 og ga ut boka «Dømt til døden i Kongo». French opplyste høsten 2017 at han selv arbeidet med en bok om saken.

Les også: Joshua French er tilbake i Norge

Denne artikkelen ble først publisert i Dagsavisen.