Meny

Lennons drapsmann ber om prøveløslatelse - for tiende gang

Se video: Ønsket om prøveløslatelse har vekket sterke reaksjoner i USA, spesielt i New York.
Mark David Chapman, mannen som skjøt og drepte Beatles-stjernen John Lennon for 38 år siden, ber på ny om å bli prøveløslatt.

Etter 20 år bak murene søkte Mark David Chapman for første gang om prøveløslatelse i 2000. Han fikk avslag.

Siden den gang har Lennon-drapsmannen hatt anledning til å søke om prøveløslatelse annet hvert år. Til tross for god oppførsel i fengselet har alle søknadene blitt avslått.

Nå søker Chapman, som i dag har blitt 63 år gammel, om å bli prøveløslatt for tiende gang, skriver nyhetsbyrået AP.

Fire av fem skudd traff Lennon

Chapman har i dag sittet 38 år bak murene for drapet han begikk på Beatles-legenden i 1980.

Blomster og lys i Central Park i New York på 25-årsmarkeringen i 2005 etter John Lennons død. Foto: Frank Franklin Ii / AP

John Lennon var 40 år gammel da han ble skutt og drept utenfor sitt hjem ved Central Park på Manhattan i New York den 8. desember 1980. Chapman, som den gang var 25 år gammel, løste fem skudd hvorav fire av skuddene traff Beatles-stjernen.

I en høring om prøveløslatelse i 2008 beklaget Chapman for første gang drapet.

Les også:   Lennons drapsmann nektes prøveløslatelse

– Jeg har forandret meg masse

– Jeg gjenkjenner at det var en 25 år gammel mann, og jeg tror ikke at han virkelig likte det livet han levde, at dette var et menneske. Jeg føler nå, som 53-åring, at jeg har vokst og utviklet meg og kan vise en dypere forståelse for hva et menneskeliv er. Jeg har forandret meg masse siden da, sa han i høringen for ti år siden.

Forrige gang Chapman søkte om prøveløslatelse ble søknaden avslått med begrunnelse om at det «ville være uforenelig med samfunnets ve og vel og undereliminere respekten for lovgivningen».

Les også: Lennons drapsmann blir sittende innesperret

Lennon-enke Yoko Ono sterkt i mot

John Lennon og Yoko Ono på strandpromenaden Croisetten i Cannes. Foto: Michel Lipchitz/TT/NTB scanpix

Hver gang Chapman har bedt om prøveløslatelse har John Lennons enke Yoko Ono (85) sendt brev til høringsutvalget med begrunnelse om hvorfor søknaden bør avslås.

Hun har gjentatte ganger sagt at verken hun eller parets to sønner Julian og Sean ville følt seg trygge dersom han fikk gå fritt på gaten, skriver nyhetsbyrået AFP.

Om John Lennon fortsatt hadde vært i live, ville han ha vært 77 år i dag. Den kjente Beatles-legenden ble født i Liverpool i 1940 og opplevde ekstrem suksess som frontfigur sammen med Paul McCartney i The Beatles.

Det er ventet at det vil komme en avgjørelse om prøveløslatelse om få uker.

Les også:  Makabert samleobjekt

Populært