Meny

– Aretha Franklin var et ikon for borgerrettighetsbevegelsen

Den avdøde souldronningen Aretha Franklin var en fantastisk sanger, men også et ikon for borgerrettighetsbevegelsen, sier musikkekspert Anne Danielsen. Foto: Amy Sancetta / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den avdøde souldronningen Aretha Franklin var en fantastisk sanger, men også et ikon for borgerrettighetsbevegelsen, sier musikkekspert Anne Danielsen.

– Aretha Franklin var en av soul-æraens mest markante profiler. Hun var en fantastisk sanger med utrolig musikalitet og en flott og stor stemme som var veldig uttrykksfyll, sier Danielsen, professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo og med doktorgrad om soul og funk, til NTB.

Franklin døde av kreft i sitt hjem i Detroit torsdag som følge av kreft i bukspyttkjertelen.

– Hun var også et ikon for borgerrettighetsbevegelsen i kraft av at hun var en sterk og selvstendig afroamerikansk artist. I tillegg til at hun var veldig respektert som en fremragende representant for den afroamerikanske musikktradisjonen, hadde hun også bred appell til poprock-publikummet. Hun var for eksempel den første kvinnen som ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame, sier Danielsen.

Aretha Franklins karriere strekker seg over flere tiår. Hun er kjent for sanger som «Respect» (1967), «Think» (1968) og «I Say a Little Prayer» (1968) og fikk hele 18 Grammy-priser.

– Hun hadde et grep om egen kunst og karriere, noe som ikke var vanlig for kvinner på den tiden, så hun var også et symbol for kvinnekampen, sier Danielsen.

Fakta om Aretha Franklin

* Aretha Louise Franklin (76) er en av USAs mest berømte sangere, kjent under kallenavnet «souldronningen».

* Født i Memphis i Tennessee 25. mars 1942. Hadde sin første soloopptreden i en baptistkirke i Detroit i 1954.

* Droppet ut av videregående, men fikk etter hvert to æresdoktorater i musikk.

* Ga ut sitt første sekulære soloalbum i 1960, «The Great Aretha Franklin». Etter hvert kjent for låter som «Respect», «Say a Little Prayer» og «Think». Var med i filmen «The Blues Brothers» i 1980.

* Ble nominert til musikkprisen Grammy 44 ganger og vant 18 ganger.

* Selvlært pianist uten å kunne noter. Tok timer i klassisk pianospilling først i 1998.

* Faren var pastor, og begge foreldrene var gospelsangere. Moren døde like før hun fylte 10 år. Faren ble skutt av innbruddstyver i 1979, og ble liggende i koma til han døde i 1984.

* Gift og skilt to ganger, først med Ted White (1961-1969), deretter med Glynn Turman (1978-1984).

* Fire barn: Kecalf, Theodore, Edward og Clarence.

* Kjent som en ekstremt privat person.

* Har sunget i innsettelsene til tre presidenter, alle demokrater: Jimmy Carter, Bill Clinton og Barack Obama. Hun sang også i begravelsen til Martin Luther King Jr.

* Fikk diagnosen kreft i 2010.

* I februar 2017 kunngjorde hun at hun ville slutte å opptre. Siste offisielle opptreden var i Philadelphia i august samme år.

Kilde: CNN, Wikipedia

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært