Souldronningen Aretha Franklin er død

Se video: Souldronningen Aretha Franklin er død. Hun hylles som et ikon verden over.

Den amerikanske sangerinnen og ikonet ble 76 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uken ble det kjent at Franklin var alvorlig syk. Torsdag kom meldingen om at Franklin, av mange regnet som en av verdens største vokalister, var død.

– I det som er en av de mørkeste stundene i våre liv, greier vi ikke å finne passende ord for å uttrykke smerten i våre hjerter. Vi har mistet vår families matriark og klippe, heter det i en uttalelse fra familien.

En lang rekke kjente artister uttrykker sorg over Franklins bortgang. Det gjør også president Donald Trump og de tidligere presidentene Bill Clinton og Barack Obama.

– Hun hjalp oss med å føle oss mer knyttet til hverandre, mer fylt av håp, mer menneskelig, sier Obama og hans kone Michelle i en uttalelse.

– Vil bli savnet

– Hun var en flott kvinne med en vidunderlig gave fra Gud, hennes stemme. Hun vil bli savnet! skriver Donald Trump på Twitter.

Paul McCartney beskriver Franklin som en stor inspirasjonskilde, og stjerneprodusent Quincy Jones sier souldronningen satte en standard som alle andre kvinnelige vokalister blir målt opp mot.

– Tapet av Aretha Franklin er et slag for alle som elsker ekte musikk, skriver Elton John på Instagram.

På iTunes steg Franklins samleplate «30 Greatest Hits» torsdag til førsteplass på listen over de mest spilte albumene.

– Aretha Franklin var en av soul-æraens mest markante profiler. Hun var en fantastisk sanger med utrolig musikalitet og en flott og stor stemme, sier musikkprofessor Anne Danielsen ved Universitetet i Oslo til NTB.

Opptrådte tross sykdom

Franklin døde som følge av kreft i bukspyttkjertelen, opplyser hennes talsperson Gwendolyn Quinn.

Allerede i 2010 fikk Franklin en kreftdiagnose, men hun har likevel holdt det gående som artist fram til for få måneder siden. Den siste opptredenen var på et privat arrangement i regi av Elton Johns aids-stiftelse i New York i november i fjor. Få måneder tidligere hadde hun gitt beskjed om at hun ville legge turnélivet på hylla og kun opptre ved spesielle anledninger.

Tidligere i år avlyste hun flere konserter etter at hun fikk beskjed fra legen sin om å hvile seg og holde seg unna turnélivet.

(Saken fortsetter under)

18 Grammy-priser

I løpet av de siste dagene har Franklin hatt besøk av både sangeren Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson.

Kirken i Detroit der faren hennes var prest og der hun selv sang og opptrådte som lita jente, holdt onsdag en gudstjeneste der menigheten ba for henne.

Aretha Franklins karriere strekker seg over flere tiår. Etter å ha begynt som gospelsanger, ble hun en av verdens mest kjente artister innen sjangrene soul og rhythm and blues.

Hun er særlig kjent for sanger som «Respect», «Think» og «I Say a Little Prayer» fra slutten av 1960-tallet. I løpet av karrieren ble hun tildelt hele 18 Grammy-priser.

Siden hun var regnet som en sterk og selvstendig afroamerikansk artist med fast grep om egen karriere, ble hun et ikon for borgerrettsbevegelsen. Hun har sunget i innsettelsesseremoniene til tre demokratiske presidenter: Jimmy Carter, Bill Clinton og Barack Obama.

Aretha Franklin synger under innsettelsesseremonien for Barack Obama 20. januar 2009. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Aretha Franklin synger under innsettelsesseremonien for Barack Obama 20. januar 2009. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fakta om Aretha Franklin

* Aretha Louise Franklin (76) er en av USAs mest berømte sangere, kjent under kallenavnet «souldronningen».

* Født i Memphis i Tennessee 25. mars 1942. Hadde sin første soloopptreden i en baptistkirke i Detroit i 1954.

* Droppet ut av videregående, men fikk etter hvert to æresdoktorater i musikk.

* Ga ut sitt første sekulære soloalbum i 1960, «The Great Aretha Franklin». Etter hvert kjent for låter som «Respect», «Say a Little Prayer» og «Think». Var med i filmen «The Blues Brothers» i 1980.

* Ble nominert til musikkprisen Grammy 44 ganger og vant 18 ganger.

* Selvlært pianist uten å kunne noter. Tok timer i klassisk pianospilling først i 1998.

* Faren var pastor, og begge foreldrene var gospelsangere. Moren døde like før hun fylte 10 år. Faren ble skutt av innbruddstyver i 1979, og ble liggende i koma til han døde i 1984.

* Gift og skilt to ganger, først med Ted White (1961-1969), deretter med Glynn Turman (1978-1984).

* Fire barn: Kecalf, Theodore, Edward og Clarence.

* Kjent som en ekstremt privat person.

* Har sunget i innsettelsene til tre presidenter, alle demokrater: Jimmy Carter, Bill Clinton og Barack Obama. Hun sang også i begravelsen til Martin Luther King Jr.

* Fikk diagnosen kreft i 2010.

* I februar 2017 kunngjorde hun at hun ville slutte å opptre. Siste offisielle opptreden var i Philadelphia i august samme år.

Kilde: CNN, Wikipedia

Personvernpolicy