Ingrid Espelid Hovig er død

Se video: Programleder og forfatter Ingrid Espelid Hovig ble 94 år gammel.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingrid Espelid Hovig, kjent som «Hele Norges matmor», er død. Hun ble 94 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I over 30 år ledet Hovig Fjernsynskjøkkenet på kanalen.

I løpet av karrieren har hun også skrevet og bidratt til over 60 kokebøker, og fikk en rekke priser og utmerkelser for sitt arbeid. Blant annet ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1994.

– Jeg er så veldig takknemlig for all den fine responsen jeg har fått og fremdeles får på min vei gjennom livet, men det er en tid for alt – og nå er min tid i rampelyset over, sa Ingrid Espelid Hovig via forleggeren Lars Røtterud i et intervju med Dagbladet i forbindelse med 93-årsdagen i 2017.

– Ingrid Espelid Hovig har vært en inspirator for veldig mange. Gjennom tiår i Fjernsynskjøkkenet lærte hun det norske folk å lage god og sunn mat. Hun har gitt oss kunnskap om sammenhengen mellom et sunt kosthold og god helse, men det viktigste er at hun har vist oss gleden ved å lage mat. At det å lage sunn og god mat er noe alle kan klare, sa helseminister Bent Høie (H) under en festlunsj regjeringen holdt da Hovig fylte 90 år i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av landets stjernekokker opp gjennom årene har hyllet «matmoren» for hennes rolle. I mange år arbeidet hun også tett med ernæringsprofessor Kaare Norum.

Ingrid Espelid Hovig lager mat i fjernsynskjøkkenet i NRK i 1991. Foto: Bjørn-owe Holmberg / NTB scanpix
Ingrid Espelid Hovig lager mat i fjernsynskjøkkenet i NRK i 1991. Foto: Bjørn-owe Holmberg / NTB scanpix

Hovig var hele landets avholdte kjøkkensjef og kokk, både i og utenfor NRKs programserie Fjernsynskjøkkenet, som gikk i over 30 år.

TV-seerne fikk følelsen av at de personlig kjente den blide vestlandsdamen, som smilte lurt og blunket «og så juksa vi litt.." når det gikk raskere enn naturlig å bake en kake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alltid pen på håret, med forkle på og persillekvasten klar, formidlet hun på en sjarmerende og naturlig måte grunnkunnskap om god og sunn hverdagsmat. Persillen måtte med, som prikken over i-en på nesten enhver rett, og dette ble en liten gimmick mellom henne og medprogramlederen, ernæringseksperten Kaare Norum. Maten skulle ikke bare være sunn, enkle hverdagsmåltider skulle skape matglede og se fristende ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Ingrid Espelid Hovig (93) kastes ut fra sykehjem: – Det er hjerterått

Bygd og by

Ingrid Espelid Hovig var født på Kleppestø på Askøy utenfor Bergen, gikk ut fra Statens lærerinneskole i husstell på Stabekk i 1950 og ble tilknyttet Opplysningskontoret for fisk.

Ifølge Store norske leksikon er det neppe noen ".. som har renset flere sild på offentlig sted» enn hun.

Regjeringen feiret Ingrid Espelid Hovig da hun fylte 90 år. Daværende helse- og omsorgsminister Bent Høie til høyre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Regjeringen feiret Ingrid Espelid Hovig da hun fylte 90 år. Daværende helse- og omsorgsminister Bent Høie til høyre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Til NRK kom hun tidlig på 60-tallet, som programsekretær for kosthold, ernæring og forbrukerstoff. Fjernsynskjøkkenet gikk på lufta første gang i 1965, og ble fort svært populært, selv om man ikke kunne se at persillen var grønn, for fargefjernsynet kom ikke i gang for alvor her i landet før i 1975.

Hun reiste også rundt og fikk husmødre i bygd og by til å vise på skjermen hvordan de laget tradisjonsrik, norsk hverdags- og festmat, og på samme måte reiste hun rundt i verden og presenterte mat fra ulike kulturer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: – En katastrofe for de eldre i dag

50 kokebøker

Ingrid Espelid Hovig var ansvarlig for en rekke kokebøker. Den første kom i 1967 og het «Ingrid Espelid ber til bords» med oppskrifter fra Fjernsynskjøkkenet. Siden skrev eller bidro hun til over 50 kokebøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ingrid Espelid Hovig signerer bøker under Oslo Bokfestival 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ingrid Espelid Hovig signerer bøker under Oslo Bokfestival 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hun mottok en rekke nasjonale og internasjonale utmerkelser for sin innsats for ernæring og sunn mat. Hun var ridder av 1. klasse av St Olavs Orden.

Ingrid Espelids Hovigs matkulturpris går til personer som gjør en særlig stor innsats for norsk mat og matkultur.

Også som pensjonist laget hun programmer og var ambassadør for Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet.

Thon reagerer på tvangsflytting av Espelid Hovig: – Dette burde egentlig ikke være noe problem

Kort ekteskap

Ingrid Espelid Hovig var gift med arkitekten Jan Inge Hovig, som døde i 1977, bare ni dager etter at de to giftet seg.

De siste årene bodde hun på sykehjem i Oslo og til 90-årsdagen i 2014 sto Arne Hjeltnes bak boka «90 retter til Ingrid Espelid Hovig», hvor norske mesterkokker hedret henne med egne oppskrifter.

Ingrid Espelid Hovig var hele landets avholdte kjøkkensjef og kokk, både i og utenfor NRKs programserie Fjernsynskjøkkenet, som gikk i over 30 år. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Ingrid Espelid Hovig var hele landets avholdte kjøkkensjef og kokk, både i og utenfor NRKs programserie Fjernsynskjøkkenet, som gikk i over 30 år. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix